Gå till innehållet

Stoppa pris­­­dumpning och öka innovation – stora för­­­hoppningar på ny kommissionär

Bryssel ska få en bostadskommissionär för första gången någonsin – och förhoppningarna är stora.
– Hittills har bostadsfrågor angripits väldigt fragmenterat, och med en ny kommissionär hoppas vi att arbetet blir mer konsekvent, säger Ruth Schagemann, ordförande för ACE.

Ruth Schagemann är lyrisk.

– Jag har önskat det, men trodde aldrig att det skulle hända.

Från och med i höst har EU en kommissionär med ansvar för bostäder, för första gången någonsin. Om inget oväntat händer blir det den danske socialdemokraten Dan Jørgensen.

– Jag har inte träffat honom, men vi vill göra det så fort som möjligt, säger Ruth Schagemann.

Hon är ordförande för Architects’ Council of Europe, ACE, en paraplyorganisation för flera europeiska arkitektorganisationer, däribland Sveriges Arkitekter, RIBA i Storbritannien och BAK i Tyskland.

Schagemann har stora förhoppningar på vad EU kan uppnå, inte minst när EU:s direktiv för offentlig upphandling ska ses över.

– Vi väntar oss att direktivet ska ändras inom de närmsta åren, och vi i ACE kommer förhoppningsvis vara högst delaktiga i den processen.

Det handlar bland annat om prisdumpning inom offentlig upphandling, som Arkitekten skrivit om. För det är inte bara en stor fråga i Sverige.

– Det är ett problem i hela Europa, du skulle kunna fråga kolleger i vilket land som helst. Det är verkligen ett priskrig. Vi har samma problem överallt, säger Ruth Schagemann.

ACE vill att kvalitet värderas högre än pris i upphandlingar. Yngre arkitektbyråer borde även få bättre möjlighet att delta i dem, säger hon. De hamnar ofta i ett moment 22, där de diskvalificeras från offentliga uppdrag – just för att de inte har gjort tillräckligt många offentliga uppdrag.

– Unga arkitekter är innovativa och har nya idéer. Inom bostadsbyggande, till exempel, kan de vara en inspirationskälla.

ACE hoppas även att arkitekttävlingar blir vanligare i unionen, och att arkitekters intellektuella tjänster värderas högre i upphandlingar.

– Så det inte jämförs med upphandling av möbler, till exempel.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har lagt stort fokus på bostäder och arkitektur, bland annat med storprojektet New European Bauhaus. Det blir den svenska EU-kommissionären Jessika Roswall (M) som får projektet på sitt bord framöver.

Unionen har även lagt fram ett initiativ för prisvärda bostäder, Affordable housing act. Den genomsnittliga hyran i EU ökade med 23 procent mellan 2010 och 2023, och huspriserna med 48 procent.

– Vi har en bostadskris i hela Europa, det är inte ett svenskt eller tyskt problem, utan europeiskt. Hittills har bostadsfrågor angripits väldigt fragmenterat, och med en ny kommissionär hoppas vi att arbetet blir mer konsekvent, säger Ruth Schagemann.

Men vad kan en EU-kommissionär egentligen göra åt höga bostadspriser?

– Det är en bra fråga. Till exempel vore det värt att titta på vad som händer i till exempel Frankrike. En stor parameter i de höga priserna är markpriser, som snabbt kan gå upp.

Hon syftar på hur man i Frankrike jobbar med så kallade community land trusts, CLT, ett slags kollektiva fonder som äger marken i ett område – vilket kan hålla nere priserna.

Ett annat stort problem inom EU är byråkratin, menar hon, som ofta är snårig. Lagar som rör arkitektur är dessutom svåra att skriva, eftersom ämnet inte alltid är så handgripligt, säger hon.

– Arkitektur kan vara en emotionell upplevelse. Hur implementerar man sådant i en lag? Ibland kan avsikten med ett lagförslag vara god, men tillämpningen desto sämre. Europeiska och nationella politiker har ett enormt ansvar.

Arkitekten har sökt Dan Jørgensen och Jessika Roswall, som avböjer intervju för tillfället.

Mer att läsa