Gå till innehållet
Gå till startsidan

Sveriges Arkitekters bransch- och medlemstidning

Ny konjunkturrapport spår ljusare tider

47 procent av arkitektkontoren förväntar sig en ökad orderingång kommande halvår och 40 procent uppger att de behöver anställa. Det framgår av en ny rapport från Innovationsföretagen.

Innovationsföretagens nya konjunkturrapport presenterades den 20 maj.

Enligt Innovationsföretagens konjunkturrapport, Investeringssignalen, tror arkitekt- och ingenjörsbranschen som helhet på ljusare tider framöver.

– Coronapandemin har drabbat många av våra medlemsföretag i mycket hårt. Därför är det glädjande att se att många företag nu signalerar om en vändning, säger Magnus Höij, förbundsdirektör Innovationsföretagen, i ett pressmeddelande.

I undersökningen som ligger till grund för rapporten är det industrikonsulterna som är allra mest positiva. 75 procent av industrikonsulterna tror på ökad orderingång, 70 procent av dem ser ökat behov av arbetskraft och ingen uppger att de behöver dra ner på personal.

För arkitektföretagen ser det något sämre ut, enligt undersökningen. Samtidigt som 40 procent av arkitektföretagen uppger att de behöver anställa, är det nio procent som uppger att de har behov av att dra ner på sin personal.

– Det totala behovet av ny arbetskraft med rätt kompetens, är lika starkt som i november 2020. Dock ser vi en omfördelning mellan verksamhetsområdena där det största behovet av arbetskraft har skiftat från arkitekt- och teknikkonsulterna till industrikonsulterna, konstaterar Magnus Höij.

Mer att läsa