Gå till innehållet

Ikea köper Möbeldesign­­museums samling

Möbeldesign­­museum, grundat av inredningsarkitekterna Kersti Sandin och Lars Bülow, har tagits över av Ikea och ska återöppna i Älmhult under namnet The Museum of Furniture Studies.

Möbeldesignmuseum grundades av Kersti Sandin och Lars Bülow och består av deras privata samling av möbler och designföremål, från sent 1800-tal fram till idag, totalt cirka 1 200 objekt.

Museet öppnade i Frihamnen i Stockholm år 2018 men lade ner år 2022 på grund av grundarnas  svårigheter med att finansiera lokalen. Sedan början av 2023 har museet drivits i digital form.

Museet har från start haft som mål att inspirera och utbilda studenter och unga yrkesverksamma inom inredningsarkitektur, design och hantverk.

– Det vi huvudsakligen tagit hänsyn till i ägarbytet har varit att säkerställa ett fortsatt fokus på att främja kunskap, säger Kersti Sandin i ett pressmeddelande.

Lars Bülow säger i samma pressmeddelande att han är glad att den nya ägaren av samlingen har både kunskap och förmåga att ta museets vision vidare. Han tror att det blir en kraftfull start när museet öppnar igen i Älmhult.

– När samlingen kommer närmare Köpenhamn- och Malmöregionen får den dessutom en mycket större potentiell publik, konstaterar han.

I pressmeddelandet finns ingen utsatt tidpunkt för när museet nyöppnar men Ikeas företrädare i Älmhult uttrycker stora ambitioner:

– Vår investering i The Museum of Furniture Studies är ytterligare ett steg i att göra staden till en viktig mötesplats och ett ledande resmål för designstuderande, säger Tina Petersson Lind, vd för Ikea Älmhult.

Mer att läsa