Nyheter

Hyllat bostadshus hade brandfarlig fasad

4 september 2020

Bostadshuset Bohus, som år 2015 var nominerat till Bostadspriset, har visat sig ha brandfarliga skivor i fasaden. Hur felet uppstått utreds nu.
– Vi föreskrev brandklassade fasadskivor som godkändes av brandkonsulten, säger ansvariga arkitekten Mats White på Jais arkitekter.

Annons
Foto Ole Jais

Bostadstornet Bohus 5 har 15 våningar, innehåller främst små lägenheter och är byggt på en kvartersgård vid Dalaplan i Malmö. Ansvarig arkitekt är Mats White på Jais arkitekter.

Det var i slutet av förra veckan som kommunala fastighetsbolaget MKB fick bekräftat det som de misstänkte: Att ungefär hälften av fasadskivorna i bostadshöghuset Bohus vid Dalaplan i Malmö inte var brandklassade.

– Vid en översyn av fasaden på Bohus väcktes misstanken om att det fanns fasadskivor som inte var brandklassade. Vi anlitade en brandkonsult för att utreda detta. Skivorna ser likadana ut men den ena sorten är brandklassad och den andra inte, säger Margaretha Söderström, kommunikationschef på MKB.

Skivmaterialet heter Vivix, enligt produktbeskrivningen en fasadskiva ”av kompakt högtryckslaminat med en dekorativ yta”.

Annons

– Den uppfyller det uttryck vi ville åt med en varm, röd fasad och vi kollade upp att den ska uppfylla alla krav på brandsäkerhet, säger arkitekt Mats White.

Enligt Margaretha Söderström på MKB utreds nu var och varför felet kan ha uppstått. Klart är att det av någon anledning levererats fel skivor till bygget.

– Det är glasklart i avtalet med byggentreprenören Midroc, som var totalentreprenör, att det skulle vara brandklassade fasadskivor. Var felet sedan uppstod finns inget svar på i dag, säger hon.

Det som nu händer är att alla fasadskivorna plockas ner, samtidigt som MKB satt in extra information och brandsäkerhetsåtgärder för hyresgästerna i huset. Sedan ska nya brandklassade skivor monteras.

– Jag har inte hört annat än att det blir samma röda skivor, men enbart av den brandklassade sorten såklart, säger Margaretha Söderström.

Arkitekten Mats White är glad att felet har upptäckts och åtgärdas.

Annons

– Vi har kontollerat att vi gjort rätt på vår kant. Nu får vi se vad utredningen visar, säger Mats White.

Annika Jensfelt

Gå till nästa artikel