Ny guide för effektivare projektering med återbruk
I Guide för cirkulär projektering som nu har släppts presenteras en metod för att projektera med återbruk.
– Det är viktigt att vi har tydliga manualer kring detta, säger Maja Lindborg, arkitekt och projektledare.
Den nya guiden för projektering med återbruk har tagits fram av IVL Svenska miljöinstitutet och Kaminsky arkitektur tillsammans med flera samarbetspartners i ett Vinnovafinansierat projekt. Syftet har varit att titta på hur den cirkulära projekteringen kan effektiviseras, med hjälp av digitala flöden mellan återbruksinventeringar och projekteringsverktyg som BIM.
Maja Lindborg, arkitekt och cirkularitetskonsult på Kaminsky arkitektur har varit projektledare för guiden. Hon påpekar att det är viktigt att ha ett öppet sinne vid återbruk och inte kravställa för detaljerat i början.
– Återbruksinventering kan även ske flera gånger under ett projekt, processen ser annorlunda ut jämfört med vanlig projektering, säger hon.
Samtidigt finns det ett behov av att standardisera själva processen, med hjälp av digitala arbetssätt, för att spara tid och energi enligt Maja Lindborg.
– Det är viktigt att vi har tydliga manualer kring detta. Främst handlar det om att få in det i rutinen. Att slippa ta små beslut inför varje projekt är ganska skönt, säger Maja Lindborg.
I guiden lämnas förslag på hur man arbetar med flexibel projektering, ritningstekniska standarder och hur information kan föras över från inventeringsverktyg och BIM.
Blir det fler detaljer som ska föras in i system vid återbruksprojektering?
– Vi behöver beskriva funktionskraven oavsett, så på det sättet inte. Men vi lägger såklart mer tid på att inventera och kvalitetssäkra. Däremot kan man få ut mycket mer genom att jobba med det vi redan har. Med det befintliga som utgångspunkt kan gestaltningskonceptet och projektets narrativ snabbt bli tydligare och starkare, säger Maja Lindborg.
Ragnar Skare, arkitekt på PE teknik och arkitektur har också deltagit i projektet och främst jobbat med ett förslag på en ritningsteknisk standard.
Han säger att återbruk kräver mer tid för projekteringen, för att inventera vad som redan finns och kan användas.
– För exempelvis rivningsritningar behöver man redovisa fler saker, som hur man ska ta hand om det som behöver plockas ner. Det blir fler steg än man normalt hanterar, säger Ragnar Skare.
Han poängterar att guidens innehåll inte nödvändigtvis är några nyheter.
– Vi har försökt att plocka det bästa från hur andra redan jobbar och sammanställt det. Något av det roligaste med projektet har varit det engagemang som finns kring de här frågorna, från alla möjliga håll i branschen.
PE arkitektur har gjort en egen metodplan som de nu implementerar för återbruk.
– Vi försöker att följa de insikter som vi fått med guiden. Vi märker också av det på de anbud som kommer in nu, bara senaste veckan har vi sett tre projekt där återbruksinventering ingår, säger Ragnar Skare.
Guide för cirkulär projektering finns på CCbuilds hemsida.