Gå till innehållet

De fick anställning på lokala byggföretag

En byggfirma i glesbygd som anställer arkitekter – det tillhör inte vanligheterna. Men Arkitekten har träffat tre arkitekter som hittat jobb just den vägen och har talat med vd:arna som ser fördelarna med att ha arkitektkompetensen i företaget.

Ofta uppmuntras arkitekterna i firman att dra på sig snickarbyxorna. 

– Det är lärorikt att se sina ritningar ur hantverkarnas perspektiv, säger Jeanna Berger, en av två arkitekter på företaget Frid och Hell i Bengtsfors med cirka 30 i personalen. 

– Kommunikationen är den stora fördelen, det är så korta led och vi undviker missförstånd när vi känner varandra och vet vilka som faktiskt är ute och bygger, fortsätter hon. 

Hennes kollega Gabriella Liljeqvist framhåller helheten: 

– Vi är alla med i första mötet med kunden: arbetsledare, kalkylansvarig och ibland en konstruktör. Det betyder att vi kan presentera en idé som har med alla bitar från början. 

Men utmaningar finns.

– Vi har fått höra att det vi föreslår blir för dyrt och då får vi diskutera med kollegorna. Det billigaste och snabbaste är inte alltid det bästa och ofta inte heller det kunden vill ha, säger Gabriella Liljeqvist. Vi har mycket att lära av varandra, även om det tar tid. 

– Fördelen är att projektet blir genomförbart och realistiskt, utan att en byggentreprenör kommer senare in i processen och säger att saker inte fungerar eller att material måste bytas ut, säger Jeanna Berger. 

De båda arkitekterna har sina rötter i Dalsland och sökte sig tillbaka dit efter utbildningen, och blev då kontaktade av Frid och Hells vd Jonas Hell. 

– Dels är det stora fördelar och priseffektivt när vi har flera kompetenser. Dels är det den digitala delen, den kommer in i branschen framåt vad vi än gör och där behöver vi arkitekterna, säger Jonas Hell. 

I Karlshamn finns byggfirman PMB med runt 60 anställda varav två är arkitekter. Pär Mörnhed är företagets vd. 

– Det är en jättestyrka att ha egna arkitekter. Vi får en helt annan förståelse och en brygga mellan målet och verkligheten, men likaså ekonomin i ett projekt blir bättre, vi hittar balansen, och har kunnat kapa mycket tid på att vi tillsammans hittar lösningar, att vi sitter och diskuterar bästa sättet att arbeta, säger han. 

En av PMB:s arkitekter är Sofie Samuelsson, som tidigare arbetat på ett småhusföretag. 

Sofie Samuelsson är anställd på byggfirman PMB.

– När möjligheten kom att gå till PMB såg jag fördelarna. Här får jag göra många olika saker. Det kan vara renovering av flerfamiljshus, det är villor, jag har ritat en restaurang och gjort om kontorslokaler. Dessutom, eftersom jag har koll på regelverket, har jag en stöttande roll. 

Sofia Samuelsson sitter i samma lokaler som byggledarna och träffar ofta hantverkarna. 

– Den kontakten gör att jag i min tur lär mig vilka grejer jag gjort i onödan, och vilka som kan bli bättre, säger hon.

Enligt en granskning som Arkitekten tidigare har gjort, arbetar majoriteten av landets yrkesverksamma arkitekter på privata arkitektkontor men det finns också flera som hittat sin plats som arkitekt hos mer udda arbetsgivare. 

Emina Kovacic, ordförande för Sveriges Arkitekter, konstaterar att konjunkturen, med varsel och uppsägningar och ökad arbetslöshet, starkt påverkar vart arkitekterna söker sig. Hon är själv stadsarkitekt i Karlshamn och hennes uppfattning är att fler med erfarenhet från den privata sektorn nu söker sig till kommunerna, till exempel, och att det därmed blivit lättare för kommuner att få tag på bygglovsarkitekter med egen erfarenhet av att rita hus.

Hon menar att de tuffa tiderna trots allt kan ha vissa fördelar, när fler rör sig mellan olika sektorer och får med sig ny kunskap och nya styrkor. 

– Oavsett vilka sektorer man vandrar mellan blir man en bättre arkitekt, säger Emina Kovacic. 

Mer om Konjunkturen

Mer att läsa