De är nominerade till Bostadspriset
Juryn har sagt sitt. Här de fyra nominerade till Sveriges Arkitekters Bostadspriset 2018.
Det har varit ett tävlingsår med många starka projekt att välja mellan. I slutändan har därför de projekt valts ut, som har hög svårighetsgrad.
– Det är som med simhopp. Du kan sätta ditt hopp hur snyggt ut som helst, men är svårighetsgraden låg blir det sällan högsta poäng, säger bostadsprisjuryns ordförande Ingrid Reppen.
Bland de nominerade i år hittar vi två i Stockholm, ett i Uppsala och ett i Malmö. Huvudstaden representeras av Bjarke Ingels-ritade 79&park som juryn beskriver som ”en plats för kontemplation mitt i staden”, samt ombyggnadsprojektet Lyceum ritat av Andreas Martin-Löf arkitekter. Om det senare skriver juryn: ”Genom den vackra ombyggnaden och den imponerande lyhördheten för boendets många kvaliteter säkerställs husets fortlevnad.”
Byggherre för båda två är Oscar Properties.
– Inget bra projekt kommer till utan en riktigt bra byggherre. Bostadspriset är lika mycket ett pris till dem som till arkitekterna, säger Ingrid Reppen som själv vann Bostadspriset 2016 för Katscha i Norrköping.
Hon berättar också att några fina projekt med bra arkitektarbete, sållades bort på grund av dåliga detaljplaner.
– Det är sorgligt. Mycket är jätteskickligt utfört, men förutsättningar gör det omöjligt att nå upp i nivå. Arkitektur handlar inte bara om där du bor, utan om hela kedjan av rumsliga kopplingar till stadsmiljön.
Inspiration Rosendal, av CCO arkitekter, är ett projekt som lyckats bra med att knyta an till sin omgivning. Juryn menar att kvarteret i Uppsala inbjuder till möten och att ”risken för ofrivillig ensamhet är kraftfullt bortbyggd”.
I Malmö hittar vi Ohboy, av Hauschild Siegel architecture, som är nominerad bland annat för sitt personliga tilltal, men också för sättet som projektet har samlat flera boendeformer på.
Slutligen konstaterar Ingrid Reppen att det är roligt att se att allt fler bryr sig om inredning.
– Det finns en ökad känslighet för boendets varierade och rika innehåll – och det är väldigt positivt, säger hon.
Här är de nominerade till Bostadspriset 2018:
79&Park, Stockholm
Ansvariga arkitekter: Bjarke Ingels, Finn Nørkjaer, Jakob Lange och Per Bo Madsen.
Beställare: Oscar Engelbert, Oscar Properties.
Ur juryns motivering: “Den strikt komponerade planen står i kontrast mot den fria komposition som formar byggnadsvolymen. Resultatet blir ett för Stockholm unikt möte mellan park och stad. Kvarteret gestaltar ett avslut från två håll: Nationalstadsparken löses upp i de terrasser som bygger upp bostadskvarteret och Gärdets storskaliga kvartersstruktur trappar med mycket grönska ner mot Sportfältet.”
Inspiration Rosendal, Uppsala
Ansvariga arkitekter: Michael Christensen och Mikael Ahrbom.
Beställare: Gorgen Abrami, Rosendals Fastigheter.
Ur juryns motivering: “Balkonger, terrasser eller franska fönster länkar bostaden till gatan. Materialen är få och ger ett vänligt uttryck: väggar i ljus puts och fönster och dörrar i massivt lärkträ. Här finns ett starkt driv att bygga en stadsdel med bra mötesplatser, där bostaden ingår i ett rikt socialt sammanhang. Detta, liksom den mästerliga förmågan att komponera nyskapande lösningar för en svår bostadstyp, imponerar och tjänar väl som förebild.”
Ohboy, Malmö
Ansvariga arkitekter: Cord Siegel och Axel Hauschild.
Beställare: Hauschild + Siegel Construction.
Ur juryns motivering: “Vid Stapelbäddsparken i Västra hamnen i Malmö står ett lekfullt och egensinnigt hyreshus i betong med ett annorlunda hotell i gatuplan. Hotellrummens gröna entréer med tillhörande lånecykel och träd bidrar med en tydligt artikulerad bottenvåning som berikar gatumiljön. (…) Sättet att samla flera boendeformer och det personliga tilltalet är lika unikt som inspirerande. I dagens byggande är det kvaliteter som bör lyftas fram.”
Lyceum, Stockholm
Ansvarig arkitekt: Andreas Martin-Löf.
Beställare: Oscar Engelbert och Herman Persson, Oscar Properties.
Ur juryns motivering: “På Kungsholmen i Stockholm har två byggnader – Zootomiska och Farmaceutiska instituten – transformerats från universitetsbyggnader till bostadshus. Lyceum anno 2016 är ett i högsta grad relevant ombyggnadsprojekt med starka interiöra och exteriöra kvaliteter. (…) Genom den vackra ombyggnaden och den imponerande lyhördheten för boendets många kvaliteter säkerställs husets fortlevnad. Lyceum är väl värt att uppmärksammas.”
Läs mer om de nominerade här: https://www.arkitekt.se/nominerade-till-bostadspriset-2018/