Nyheter

Därför var det dags att starta eget

16 april 2019

Anna Sunnerö hade jobbat i 20 år, varav de senaste tio på Wingårdhs, när hon gjorde slag i saken och startade eget. Sedan i november driver hon Sunnerö architects med hittills sex anställda.

Annons
Foto Emelie Asplund

Anna Sunnerö är vd för Sunnerö architects i Göteborg. Bland de aktuella projekten finns förtätningsprojekt i centrala Göteborg, sociala och miljömässiga anpassningar av miljonprogramsområden samt ett stadsutvecklingsuppdrag i Shanghai.

Vad fick dig att ta steget att starta eget?

– Det var någon som sa att när man blir 50 år får man göra vad man vill. Så jag tänkte att man kan väl börja medan man är 40! Jag är halvvägs i mitt yrkesliv, ska jobba många år till och ville testa mina vingar. Jag har jobbat länge och har en hel del erfarenhet – jag tror att jag har goda förutsättningar att driva en verksamhet.

På sistone har branschen kanske snarast präglats av att de större kontoren köper upp de mindre. Hur ska du klara konkurrensen?

Annons

–Jag känner att jag går i motsatt riktning och det är ju stenhård konkurrens från de stora som växer. Men jag tror att det finns kunder och beställare som är intresserade av att jobba med ett mindre arkitektkontor med kortare beslutsvägar och flexiblare organisation. Den snabbheten kan vi erbjuda.

Mångfald bland medarbetarna och internationell kompetens är en del av din affärsidé. Hur ska du få tag på rätt folk?

– Det finns idag helt nya förutsättningar genom sociala medier. Redan idag är vi hälften kvinnor, hälften män och hälften utlandsfödda. Jag tror att det kan ge ringar på vattnet, vi har skapat en färdriktning.

Anna Sunnerös tips till dig som funderar på att starta eget:
  • Gör det!
  • Ställ saker på ända och lär dig av processen.
  • Acceptera inte bara vad alla säger.
  • Var beredd på att ta risker.
Author no image

Annika Jensfelt

Gå till nästa artikel