Branschprofilerna om krisen: Då vänder det
Arbetslösheten stiger fortfarande, men på flera håll i branschen börjar en återhämtning att märkas. Fem branschprofiler ger sin syn på framtiden.
Johanna Munck, vd och partner Strategisk arkitektur: ”Positiva signaler från fastighetsbranschen”
Hur ser du på konjunkturläget i branschen för det kommande halvåret?
– Vi upplever en vändning och hoppas att botten är nådd. Efter en kämpig vår ser det betydligt mer stabilt ut i orderböckerna och med likviditeten i bolaget. Framför allt är det husarkitekturdelen av bolaget som ökar och där vi ser fler förfrågningar. Jag tror att det beror på både tur och skicklighet där vi har vunnit flera parallella uppdrag på sistone. Det här är den tuffaste period jag har upplevt som arkitekt, men jag tycker att mycket pekar mot att det nu kommer en bättring.
Jag tycker framför allt att det är den kommersiella sidan och kontor som rör på sig.
Ser du alltså fler andra tecken på en vändning?
– Det är positiva signaler från fastighetsbranschen och jag tycker framför allt att det är den kommersiella sidan och kontor som rör på sig. Om man är mer riktad mot bostäder kommer det nog att vara fortsatt tufft ett tag till.
Hur har ni gjort för att ”överleva” krisen?
– Vi har tvingats att säga upp 10 personer och är i dag cirka 65 anställda. Vi tog beslutet att behålla lite mer personal än vad siffrorna visade, för att också kunna vara redo att erbjuda alla de tjänster som kunder efterfrågar när det vänder. Vi har också jobbat oerhört aktivt med marknadsföring. Jag tror att många tappar den biten lite eftersom det tar mycket energi att minska ner verksamheten.
Johan Deremar, prognoschef Byggföretagen: ”Lär fortsätta att vara en hård konkurrens om projekten”
Hur ser du på konjunkturläget i branschen för det kommande halvåret?
– Om man tittar på bostadsbyggandet som ju påverkar arkitekterna, så börjar det att vända uppåt i vissa delar av landet. Första kvartalet i år byggdes var sjätte bostad i Norrbotten, vilket aldrig har hänt tidigare. Fler än i Stockholms kommun till och med. Men även Stockholm har börjat att öka något, vilket är en tydlig indikator på att något händer. Vi har bottnat i den här bostadskrisen och det är på väg att vända.
Det som kan påverka ännu mer är om Riksbanken är tydlig med att de ska fortsätta sänka räntan.
Ser du fler tecken på en vändning?
– Vi ser att både bostadsrätter, hyresrätter och ägarlägenheter ökar. Även byggloven ökar och i intervjuer med byggföretagen tror de på ett ökat byggande. Det som kan påverka ännu mer är om Riksbanken är tydlig med att de ska fortsätta sänka räntan.
Vad tror du att detta betyder för arkitekterna?
– Att det kan börja ljusna under hösten, men det lär fortsätta att vara en hård konkurrens om projekten. Bostadsbolagen trevar sig framåt och det blir nog ingen bred vändning i höst – den kan komma 2025. Konkurrensen kan innebära vissa fördelar för de större kontoren som kan ta uppdrag med mindre marginal för att hålla verksamheten flytande utan att behöva säga upp fler.
Kristina Fridh, professor i inredningsarkitektur Konstfack: ”Känns inte som 90-talskrisen”
Hur ser du på konjunkturläget i branschen för det kommande halvåret?
– Det tycker jag är väldigt svårt att svara på utifrån min roll som lärare och forskare på Konstfack. Men min erfarenhet från yrket och många år som lärare har visat att branschen fungerar så här. Men jag tycker inte att det känns som 90-talskrisen när det var total kris under många år.
Jag är säker på att de flesta kommer att hamna rätt så småningom eftersom den specifika kompetens som inredningsarkitekterna har kommer få allt större betydelse i samhället.
Inredningsarkitekterna är hårdast drabbade, hur känns det att just ha släppt iväg en ny kull?
– Konjunkturen är dålig just nu och jag märker att det finns en del studenter som väljer att starta eget, men så har det alltid varit. Jag är säker på att de flesta kommer att hamna rätt så småningom eftersom den specifika kompetens som inredningsarkitekterna har kommer att få en allt större betydelse i samhället. Vår utbildning ger dem en väldig fördel när det kommer till att skapa hållbara processer, omprogrammera befintliga byggnader, materialkunskap och så vidare. Det finns en enorm potential på det här området och våra studenter har en kunskap som bara kommer att efterfrågas alltmer. Inredningsarkitekt är ett framtidsyrke och det ser vi även internationellt.
Gert Wingårdh, vd Wingårdhs arkitekter: ”Försiktigt positiv för vår egen del”
Hur ser du på konjunkturläget i branschen för det kommande halvåret?
– Jag är försiktigt positiv för vår egen del. Jag vet inte om det gäller för branschen som helhet dock. För ett enskilt kontor kan det göra hela skillnaden om man får in ett eller ett par projekt och det har vi fått. Då känns det genast lite mer positivt. Men jag har sagt hela tiden att 2024 blir ett tufft år. Det är många kontor som har anpassat sig efter nedgången genom att säga upp personal och skjuta på investeringar så jag tror att kontoren nu kan hitta en mer hållbar budgetnivå.
För ett enskilt kontor kan det göra hela skillnaden om man får in ett eller ett par projekt och det har vi fått. Då känns det genast lite mer positivt.
Kommer det mer nedskärningar för er del, eller vad tror du händer under hösten?
– Vi ser inte att det blir mer neddragningar nu. Snarare hoppas vi att det kan vända. Det första steget när det väl händer är att dra tillbaka den hyvling på 20 procent som vi har infört.
Tobias Olsson, förbundsdirektör Sveriges Arkitekter: ”Arbetsbristförhandlingarna är lägre än någon gång sedan krisen inleddes”
Hur ser du på konjunkturläget i branschen för det kommande halvåret?
– Jag tycker mig se att vi har nått botten och att vi kommer börja ta oss uppåt under hösten. Det har inte vänt än och den riktiga återhämtningen tror jag kommer under 2025. Det tydligaste tecknet på det är att arbetsbristförhandlingarna nu är lägre än någon gång sedan krisen inleddes. Därför tror jag vi befinner oss på botten.
Arbetslösheten kommer nog att fortsätta att öka lite till, men det beror på att det blir en eftersläpning.
Betyder det här att arbetslösheten också minskar?
– Nej, den kommer nog att fortsätta att öka lite till, men det beror på att det blir en eftersläpning. Många som har sagts upp den senaste tiden har lång uppsägningstid eftersom de varit anställda länge. En annan sak som påverkar statistiken är att anställda som har blivit hyvlade och får a-kassa räknas som arbetslösa. Det försämrar siffrorna något.
Ser ni några andra tecken på en ljusning?
– Att räntan går ner och att bostadsbyggandet ökar något är små positiva tecken. Man får komma ihåg att krisen främst gäller bostadsritande arkitekter i storstäderna. Landskap och plan har inte någon större arbetslöshet.
Vad hoppas du ska hända för att vända krisen i branschen?
– Vi ligger på regeringen om vårt förslag kring ett RITA-avdrag och att staten ska ta ett större ansvar kring praktikplatser inom förvaltningsled för nyexade arkitekter. Det skulle finnas många möjligheter för unga arkitekter att praktisera inom Försvarsmakten, Statens Fastighetsverk, Jernhusen men även hos kommunala bostadsbolag eller skolfastighetsbolag till exempel. Samhället behöver deras kompetens.