Gå till innehållet

Åke Axelsson ryter ifrån om den hotade inredningen i Karlskrona

Flytten av Läsesällskapet i Karlskronas anrika boksamling från sin specialritade inredning av Åke Axelsson har lett till folkprotester. Nu ger sig Åke Axelsson själv in i debatten med ett öppet brev till politikerna.
– Det finns bara ett sätt för kommunen att komma ur detta med hedern i behåll, säger han.

Arkitekten har tidigare rapporterat att trots försök till räddningsaktioner från kulturintresserade, har Karlskrona Läsesällskaps anrika boksamling från 1700 och 1800-talen skiljts från sitt specialritade rum av Åke Axelsson. Detta sedan kulturbyggnaden där rummet och samlingen finns har gått från att vara i kommunens ägo till att tillhöra en privat fastighetsägare.

Nu har Åke Axelsson själv tagit till orda i sammanhanget. I ett öppet brev till kommunens politiker beskriver han projektet och har även skickat med en bok där verket beskrivs närmare.

– Jag fick i uppdrag att rita rummet i kulturbyggnaden och för den unika boksamlingen som legat undangömd i ett förråd fram till 1970-talet. Det blev något av det bästa jag gjort, en helhet, med husets karaktär och boksamlingen. Det finns en förtätad stämning i rummet som man inte kan återupprepa någonstans, säger Åke Axelsson till Arkitekten.

Tillsammans med sitt brev till Karlskronas politiker, skickade Åke Axelsson boken Åke Axelsson, miljöer och mötesplatser 1957–2024, Rum för oss alla, författad av Petter Eklund och med foton av Åke E:son Lindman. ”Genom att skicka denna bok vill jag bidra till något positivt och samla krafterna kring detta i Sverige enastående allkonstverk av litteratur och miljö”, skriver Åke Axelsson i sitt brev.

Åke Axelsson säger att hans inlägg bara är en liten del av protesterna, att det finns en folkstorm i Karlskrona som nu försöker förmå kommunen att köpa tillbaka kulturbyggnaden där biblioteket finns.

– Det vore den enda möjligheten för kommunen att komma ut med hedern i behåll. Den som säger att det går att bevara inredningen utan böckerna eller att inredningen går att flytta till en annan byggnad har inte förstått någonting. Miljön och samlingen är en enhet som man inte kan sära på, säger Åke Axelsson och fortsätter:

– Jag vågar påstå att det är en unik miljö och en unik samling som absolut har plats i arkitekturhistorien. Av alla miljöer jag jobbat med är det en av dem jag klassar absolut högst, säger Åke Axelsson.

Av alla miljöer jag jobbat med är det en av dem jag klassar absolut högst.

Åke Axelsson

Författaren Petter Eklund har har nyligen kommit ut med en ny bok om inredningsarkitektens livsverk, Åke Axelsson, Rum för oss alla.

– En stor del i framgången med bibblan i Karlskrona, som ju stått sig i 30 år, ligger nog i det noggranna grundarbetet, insamlandet av personalens åsikter, det långa samarbetet med dem – att inte rita över huvudet på dem som ska använda arkitekturen. Brukarvänligt, helt enkelt. Samtidigt stiligt! säger han i ett mejl till Arkitekten.

I skrivande stund har Åke Axelsson inte fått någon respons från politikerna i Karlskrona.

Bengt Jönsson (KD) är kommunalråd i kommunen. Han säger till Arkitekten att han uppskattar att få frågan om hur brevet från Åke Axelsson tagits emot och vad som nu händer med Carlskrona Läsesällskaps bibliotek.

– Vi har mottagit brevet och vi uppskattar verkligen att Åke delade med sig av sina tankar och en fantastisk bok, säger Bengt Jönsson.

Han förklarar att arbetet fortskrider med att “lokalförsörja läsesällskapet”.

– Vår målsättning är att skapa ett Läsesällskapets bibliotek som verkligen tillgodoser behoven och önskemålen från våra invånare och besökare, säger Bengt Jönsson.

Om Åke Axelsson

Inredningsarkitekten och möbelformgivaren Åke Axelsson står bakom en mängd uppmärksammade offentliga miljöer. Riksdagens bibliotek, Fredrikskyrkan i Karlskrona, Värmlands museum i Karlstad och Sven-Harrys konstmuseum i Stockholm är ett axplock av de senaste.

Under ett yrkesliv som spänner över sex decennier har Åke Axelsson utvecklat ett par hundra stolmodeller till olika offentliga miljöer. 

Mer att läsa