Gå till innehållet

”Privilegium att få greppa helheten”

Hon har varit projektchef för stadsdelen Brunnshög i Lund i över 20 år och även arbetat med Bo 01 och resten av Västra hamnen i Malmö. Eva Dalmans arbetsliv har präglats av mångåriga åtaganden – en fantastisk resa, säger hon själv.

Ett nytt område växer fram i de nordöstra delarna av Lund. Stadsdelen Brunnshög.

Arkitekt Eva Dalman har lett projektet på heltid sedan 2009. Men i juni tog det slut. Nu är hon pensionär. Arbetet med Brunnshög har gett henne mycket.

– Det är fantastiskt att få uppleva en sådan här resa. Från de första vilda planerna till att se det börja byggas. Många arkitekter är med under delar av en process, men de får aldrig möjlighet att greppa helheten som jag har haft privilegiet att göra här, säger Eva Dalman.

Andra kanske skulle tröttna, men inte Eva Dalman.

– Nej, stora stadsutvecklingsprojekt går hela tiden in i nya faser. Vår bransch förändras och allt omprövas med jämna mellanrum. Det blir aldrig tjatigt, det dyker ständigt upp nya utmaningar. Jag har inte sett några nackdelar alls, utan det här har varit grejen för mig.

Utbyggnaden av Brunnshög ska pågå till 2055. Då ska det bo och arbeta 40 000 människor i området. I dag ligger antalet på 4000–5000, gissar Eva Dalman.

Utöver nya bostäder och kontorshus ligger även de båda gigantiska forskningsanläggningarna MAX IV och ESS på Brunnshög. För några år sedan byggdes spårväg.

En kvinna med glasögon och en scarf står utanför en byggnad med grönt tak, under klar himmel.

Vi fick in stora fina parker i ett tidigt skede av projektet. Det är jag glad för. Möjligheten att resa hållbart kom på plats i och med spårvägen.

Eva Dalman

– Hela idén med området är att det ska ligga i framkant. Vi fick in stora fina parker i ett tidigt skede av projektet. Det är jag glad för. Möjligheten att resa hållbart kom på plats i och med spårvägen. Jag är också glad över att vårt kraftbolag byggde världens största lågtempererade fjärrvärmenät här i Brunnshög. Det tillvaratar överskottsenergi från ESS och MAX IV och förser hela området med helt grön uppvärmning.

När Eva Dalman anställdes i Lunds kommun 2009 var Brunnshög åkermark. De utbyggnadsplaner som var aktuella då låg i träda.

– Det fanns en första etapp som var utförd. Det var Ericssons nya stora kontorshus. Tanken var att det skulle bli en stadsdel med enbart stora kontorshus. Men den utvecklingen kom av sig 2003. Då ändrade kommunen sig: Brunnshög måste bli en blandstad. Sedan hände väldigt lite på flera år, innan vi satte i gång 2009.

En styrgrupp för projektet med Lunds stadsbyggnadsdirektör, teknisk direktör, kommundirektör och Eva Dalman tillsattes. Och den projektgrupp som Eva Dalman blev ledare för bestod av ett tiotal personer, varav fyra jobbade heltid med projektet.

– Vi fick förtroendet att arbeta väldigt övergripande och uppmuntrades hela tiden att ha ett innovativt tänkande. Vi fick beställa och utveckla planer, sälja mark, definiera hållbarhetsmål och göra marknadsföring.

Innan Eva Dalman kom till Lund arbetade hon med två stora stadsutvecklingsprojekt i Malmö. Först med det som skulle bli bomässan Bo 01 i Västra hamnen. Därefter med resten av Västra hamnen-området. Hon blev projektledare på Malmös stadsbyggnadskontor och samordnade planer och bygglov.

– Det har varit jättekul att jobba kommunalt och med stadsplanering. Det handlar om att skapa ramar för människors liv, att lyssna och försöka förstå vilka behov som finns. Folk bryr sig mycket om stadsmiljöer, inte bara om enstaka hus.

Då och då har hon fått tydliga bevis för det. Folk har haffat henne och frågat om hon varit med och planerat Brunnshög. Och sagt att de ”trivs så himla bra, att det är toppen att bo här på Brunnshög”.

– Det är en fantastisk känsla att få höra sådant. Varje gång jag känner att människor trivs och har tagit stadsdelen i besittning får jag en kick. Jag hoppas att Brunnshög ska fortsätta att kännas på det sättet, säger hon.

Mer att läsa