Gå till innehållet

”Arkiv betyder mer än dokumentation”

Att bevara ritningar och modeller handlar inte bara om teknisk dokumentation. Våra verk speglar också vårt sätt att tänka, våra val och våra värderingar.

Tack Jerry Ramnitz och Ingrid Eiken för era intressanta debattartiklar som lyfter olika sidor kring bevarande av ritningar. De väckte tankar och fick mig att fundera vidare.

Ritningar och modeller kan bevaras av flera anledningar, vilket både Ingrid Eiken och Jerry Ramnitz lyfter fram i sina artiklar. I tider av krig eller katastrofer är dessa dokument ovärderliga för exempelvis återskapandet av förstörda byggnader, och kan bidra till läkningsprocessen för en plats. De kan även fungera som inspirationskälla för kommande generationer av arkitekter, fyllda med idéer, lösningar och ideal som kan ligga till grund för nya innovationer. Dessutom kan bevarade ritningar minska kostnader och spara resurser vid framtida renoveringar och ombyggnationer – något som känns extra relevant idag när man önskar bevara och återbruka det byggda, i stället för att riva och bygga nytt. 

Dock är det viktigt att ritningar sparas på ett genomtänkt sätt som både skyddar arkitektens rättigheter och möjliggör användning i framtiden. 

Många fastighetsförvaltare har idag redan någon form av digitaliserat ritningsarkiv. Som Jerry Ramnitz nämnde i sin text så ser beställare värdet i att ha dessa kvar. Genom att digitalisera ritningar kan vi även säkerställa ett arkivs fortlevnad, då ett fysiskt arkiv riskerar att förstöras vid till exempel en brand, översvämning eller bombanfall. 

Våra verk speglar också vårt sätt att tänka, våra val och våra värderingar som arkitekter och samhälle.

Ytterligare kan ett digitalt arkiv även tillgänglighetsgöra ritningarna för en bredare publik, och till exempel göra det möjligt för människor som inte kan ta sig till fysiska arkiv att få tillgång till materialet. Samtidigt medför digitaliseringen andra utmaningar, så helt riskfritt är det ju inte. 

Men att bevara ritningar och modeller handlar inte bara om teknisk dokumentation. Våra verk speglar också vårt sätt att tänka, våra val och våra värderingar som arkitekter och samhälle. Idag har vi högt satta hållbarhetsmål, med den mest ambitiösa agendan (Globala målen) för en hållbar framtid som någonsin antagits. Då kan man undra om vi verkligen bygger så långsiktigt och hållbart som vi önskar?

Hur vill vi att kommande generationer ska se på vår arkitektur? Kan digitalisering vara nyckeln till en mer hållbar arkitektur som både tillgängliggör, bevarar och bygger vidare på det förflutna? Låt oss hoppas att valen vi gör i våra projekt speglar de värderingar vi vill föra vidare in i framtiden.

Kim Joung-Min Jonsson är arkitekt SAR/MSA.

Mer att läsa