Umeåstudenter utvecklar digitala bostadsvisningar
Virtuella bostadsvisningar på Facebook har på kort tid blivit en succé. Bakom idén står fyra arkitektstudenter från Umeå universitet.
Redan första dagen på arkitektutbildningen skymtade Tommy Vince, Elliot Sundlin, Alexander Jansson och Aapo Rautio varandra. Ett år senare föddes idéen om att producera digitala bostadsvisningar i virtual reality, VR, på Facebook. I april startade de tillsammans företaget Virto.
–Vi hade fått i uppdrag att designa paviljonger för skolans avslutningsutställning. Det som fanns var 16 kvadrat att jobba på och vi kände hur svårt det var att få en verklig uppfattning av ett utrymme utan att kunna befinna sig i det. Det var där VR kom in i bilden.
Tekniken har redan flera användningsområden inom arkitektur och design. De fyra arkitektstudenterna såg verktygets kapacitet till att gestalta fysiska utrymmen som ännu inte byggts. Att årets julklapp 2016 blev just VR-glasögon ser de som ytterligare ett tecken på att de ligger rätt i tiden.
– Den här tekniken håller på att hitta sin plats i vardagslivet hos folk och bostadsbyte har mer eller mindre blivit ett heltidsjobb. Att underlätta i den processen genom att effektivisera visningar med VR tror vi verkligen på, säger Alexander Jansson.
Tanken med tjänsten är att fungera som direktlänk mellan bostadsbyggare, fastighetsmäklare och kunder. Hittills har de arbetat med nyproduktioner där de digitala visningarna möjliggjort för köparen att själv – utan att fysiskt befinna sig på plats – vandra genom en upplevd verklig bostad tillsammans med mäklaren.
– De ska själva kunna bestämma kring när och var visningen sker. I och med det här kan du gå på 20 visningar på en dag utan att röra dig från soffan, säger Alexander Jansson.
Och projektet har blivit något av en framgångssaga. Redan efter första månaden hade företaget omsatt över 145 000 kronor och sedan juni i år har de samarbetat med namn som Skandiamäklarna och Peab bostad. Men det tar inte slut här.
–Det går alltid att ta saker och ting längre. Nästa steg är att undersöka möjligheten att filma redan befintliga objekt för VR-visning. De här fältet utvecklas extremt snabbt, säger Alexander Jansson.