Gå till innehållet

Tre projekt får statligt pris för gestaltad livsmiljö

Region Kronobergsprojektet By 2030, initiativet Avtryck för framtid i Norrland samt föreningen Hållbara hus i Västra Götaland tilldelas den statliga utmärkelsen Årets strålkastare 2024.

Det är de fyra statliga myndigheterna Boverket, Riksantikvarieämbetet, Arkdes och Statens konstråd som ansvarar för politikområdet gestaltad livsmiljö och som delar ut Årets strålkastare. Priset går till personer, organisationer eller projekt som, enligt beskrivning, ”belyser den gestaltade livsmiljöns olika perspektiv och sprider kunskap och inspiration om medvetet utformade livsmiljöer”.

By 2030 är ett projekt där Region Kronoberg tillsammans med länets kommuner, Länsstyrelsen, Trafikverket, akademin, lokala näringslivet och civilsamhället arbetar för visionen att Kronobergs byar ska visa vägen för en hållbar landsbygdsutveckling med attraktiva boendemiljöer.

Enligt motiveringen handlar By 2030 om ”att accelerera den medvetna, hållbara och lokala omställningen av livsmiljöer utanför storstaden” och visar på ”en hel regions sätt att inkluderande och strategiskt arbeta med Politik för gestaltad livsmiljö”.

Avtryck för Framtid är ett konst- och kulturprojekt som visar kulturlandskapet i ett väglöst land präglat av renskötsel, fäboddrift, pilgrimsvandring och fjällturism. En del är fyra så kallade biologiskmångfaldskonstverk gjorda av material som med tiden övergår i natur.

”De erbjuder en ny och meningsfull arena för samtidskonst; att besöka området är en berikande upplevelse av såväl konst som ett fjällnära kulturlandskap”, står att läsa i motiveringen.

Den tredje pristagaren, Hållbara hus i Västra Götaland, är en företagsförening för hantverkare, materialleverantörer och konsulter inom byggnadsvård och ekologiskt byggande. I motiveringen hyllas föreningens vilja att förändra byggbranschen.

”Med förståelse och samverkan över fackgränserna tar Hållbara hus i Västra Götaland ett helhetsgrepp och visar omställningsvägen på ett föredömligt sätt”, står att läsa i motiveringen.

Årets strålkastare delades ut vid de fyra ansvariga myndigheternas årliga gemensamma konferens om gestaltad livsmiljö som hölls på Arkdes den 2 oktober.

Mer om Gestaltad livsmiljö

Mer att läsa