Tomtar och troll inspirerade vinnarkoja
Ett miniuniversum i Stockholms mitt: John Bauer och Mumintrollet inspirerade två KTH-studenter till det vinnande svenska förslaget i den svensk-japanska tävlingen ”Koja/Koya”.
”A roof – ett tak”: Så ytterst anspråkslöst presenterar sig det svenska vinnande förslaget i studenttävlingen ”Koja/Koya”. Namnet beskriver väl vad det handlar om: ett tak i grönbetsade träspån, på en stomme av trä. Konstruktionen är upphöjd en bit ovanför marken för att lämna en springa genom vilken besökaren tar sig in och ut. På insidan finns en enkel sittbänk och en kamin.
”En charmerande presentation, med referenser till Skogskapellet av Gunnar Asplund”, ansåg den japanska juryn i tävlingen, som är ett samarbete mellan Sveriges Arkitekter och Japan Institute of Architects, JIA. Upphovspersonerna, Arvid Carlström och Axel Jogefalk, är båda studenter på KTH. Axel är masterstudent medan Arvid praktiserar på Semrén & Månssons kontor i Stockholm. Intill renderingarna i deras presentationsmapp finns en bild av Bisamråttan, en eremitfigur i Tove Janssons berättelser om Mumin, som de båda nämner som en inspirationskälla till projektet.
– Och elden, att samlas kring en eld i ett skyddat rum, ett miniuniversum där ljuden utifrån dämpas, säger Arvid Carlström.
En annan referens är John Bauer och hans bilder av mörka skogar befolkade av troll, tomtar och älvor. Och även om Japan är berömt för sin tradition av tekniskt avancerade träbyggnader är det den svenska träkonstruktionen som står i fokus i ”A roof”, påpekar Arvid Carlström:
– Vi är duktiga på trä i Sverige och det var spännande att hitta likheter med hur vi har använt trä i vår historia. Sedan diskuterade vi oss fram till utformningen.
Axel Jogefalk minns den koja han byggde tillsammans med morfar när han var tio.
– Den var faktiskt också grön. Fast egentligen var jag redan för stor att bygga koja då.
Kojan är tänkt att placeras mitt i storstadsvimlet intill Stureplan i Stockholm, där den ska påminna om träets roll i den nordiska historien. Både svenska och japanska studenter var välkomna att delta i tävlingen. Sedan utsågs den svenska vinnaren av en japansk jury medan en delegation svenskar korade den japanska vinnaren. Det vinnande japanska förslaget The Proliferating hut – a Dynamic Reminder of Life, ritades av studenterna Ittidej Lirapirom och Luca Marulli från universitetet i Tokyo.
Koja/Koya
Tävlingen ”Koja/Koya” var öppen för svenska och japanska studenter och gick ut på att presentera ett koncept för en mindre byggnad i trä, en koja, placerad i en stadsmiljö. De svenska vinnarna utsågs av en japansk jury medan en svensk grupp korade de japanska vinnarna.