Gå till innehållet

Svensk Europanseger i Narvik

Med sin stegvisa omvandling av ett kvarter i norska Narvik blev Matilda Schuman och Martin Berg de enda svenska förstaprisvinnarna i årets upplaga av Europan. I år kom drygt tusen bidrag in till den stora europeiska tävlingen för unga arkitekter.

– När vi började titta på sajten var det de befintliga byggnaderna som kändes spännande. Lokalerna hade mycket dagsljus, stora flexibla rum och en historisk karaktär – precis de kvaliteter som behövdes, säger Matilda Schuman som tillsammans med Martin Berg står bakom vinnarförslaget i Narvik, On reflection.

Paret, som till vardags jobbar på Kjellander Sjöberg respektive Wingårdhs, hade främst tänkt att deltagandet skulle vara en övning inför framtida tävlingar.

– Vi var väldigt sugna på att göra en tävling och att testa att arbeta ihop. Det gav visst utdelning, säger Martin Berg.

På tomten finns bland annat en kontorsbyggnad, en musikskola och en pizzeria. Tanken är att de som vill ska kunna stanna kvar. Här förslag på nytt entrétorg.

I sitt utlåtande konstaterar juryn att de 27 förslag som kom in för tomten i Narvik kunde delas in i två kategorier; de som valde att bevara den befintliga bebyggelsen och de som ville riva den till förmån för något nytt.

Valet föll på On reflections stegvisa metod. Enligt juryn har teamet ”noggrant analyserat potentialen i den äldre bebyggelsen” samt ”varsamt integrerat nya kvaliteter”, bland annat en flexibel sal högst upp i det nya bostadshus som är ett av de tillägg som arkitekterna föreslår.

Den flexibla salen, med plats för utställningar och olika typer av evenemang, prisades av juryn.

Narvik har ett tekniskt universitet, men brottas med att många unga flyttar ut från staden efter utbildningens slut. Tävlingsuppgiften handlade också om att skapa en stadsmässighet som skulle locka en ung generation att stanna kvar.

Namnet On reflection speglar de nya husens samspel med den gamla miljön och dess arkitektoniska kvaliteter. Dessutom leker titeln med det faktum att många av lokalerna kommer att användas för reflektion och tankeverksamhet.

– Det fanns ett önskemål att skapa plats för co-working, alltså att flera delar på samma ytor och faciliteter, vilket är en viktig del i vårt förslag, säger Martin Berg.

I ett omvandlat tidigare tekniskt rådhus har arkitekterna ritat in ytor för co-working.

Trerumslägenhet i det nyritade hus som ska erbjuda bostäder åt Narviks unga.

Att tomten var mindre än flera andra i tävlingen och att där redan fanns flera byggnader var det som gjorde att arkitekterna bestämde sig för att satsa just på den.

– Vi ville komma ner i skala. Att vi presenterat planlösningar och flera interiöra bilder är nog ganska ovanligt. Vi gjorde det främst för att vi tycker det är kul att jobba så, inte för att vi trodde att det skulle ge oss vinsten, säger Matilda Schuman.

Om Europan

– Europan är en europeisk tävling för arkitekter under 40 år som har utvecklats till världens största återkommande arkitekttävling. Tävlingen är öppen för både arkitekter, landskapsarkitekter och planeringsarkitekter.
– Initiativet kommer från Frankrike, där bostadsdepartementet sedan 1970-talet haft ett program för att stimulera ny arkitektur, Programme architecture nouvelle (Pan), vilket sedan 1988 utvidgats till Europan.
– I årets upplaga av Europan ingick 44 tomter i 13 länder. Totalt lämnades 1003 bidrag in. 41 team utsågs till förstaprisvinnare, 47 team till andraprisvinnare och 48 team fick ett hedersomnämnande. Läs mer på Europans hemsida samt den svenska sidan.

Här är vinnarna på de svenska tomterna

Trelleborg

I Trelleborg fick två förslag dela på förstaplatsen. New Sjöstad: Water, walk with me visar hur centrum kan knytas till havet på ett nytt sätt, men också hur stråk och flera nya vattennära offentliga rum av hög kvalitet kan bli framgångsfaktorer för området.

Pioneers bygger på att de nya stadsdelarna i första skedet ska befolkas av så kallade pionjärer som i liten skala får tillverka sina egna hus och att kvarteren därefter byggs ut och färdigställs av andra aktörer.

Vinnare – New Sjöstad: Water, walk with me:
Cyril Pavlu, Katerina Vondrova, båda från Tjeckien, baserade i Lund.

Vinnare – Pioneers:
Leonard Ma, Carmen Lee, båda från Kanada, baserade i Helsingfors.

Hedersomnämnande – Future comes slowly:
Bérangère Chauffeté, Augustin Bourgeois, Camille Bourgeois, Virginie Alexe, alla från Frankrike, baserade i Berlin.

Karlskrona 

I Karlskrona utsågs A blue entrance – to the city in the sea till vinnare. Förslaget betonar stadens relation till skärgården genom att skapa en övergång från fastlandet via flera mindre öar till ön Trossö, vars 1600-tals plan har använts som inspiration för planen.

Vinnare – A blue entrance – to the city in the sea:
Magnus Haahr Nielsen, Stefan Jesper Gründl, båda från Danmark, baserade i Frederiksberg.

Andra plats – Ny Karla:
Mariachiara Mondini, Giulia Ragnoli, båda från Italien och baserade i Boario Terme.

Hedersomnämnande – The Productive City as a Platform:
Viktor Becker (från Sverige), Simon Stulien (från Norge), båda baserade i Glostrup, Danmark.

Hedersomnämnande – Hattholmene Vattenstad:
Mateusz Mastalski, Ole Robin, båda från Danmark och baserade i Köpenhamn.

Mer att läsa