Studenttidning på UMA vill bjuda in många röster
Fem studenter på arkitekthögskolan i Umeå vill spegla studenters tankar om yrket och möjligheter i den nya tidningen Accelerator.
– Vi märker av en oro för framtiden i bidragen till tidningen, säger Isa Solner som är chefredaktör.
– Det finns så mycket kreativitet och engagemang på skolan, vi ville fånga det. Vi vill vara en lekfull plattform där man kan diskutera viktiga frågor, som miljön eller oro för arbetslöshet.
Så beskriver tidningens chefredaktör Isa Solner upptakten till att hon tillsammans med fyra andra kursare bestämde sig för att starta en studenttidning på UMA, arkitekthögskolan i Umeå. Nu har 100 exemplar av det första numret av tidningen Accelerator börjat säljas till studenterna.
– Tidningen vänder sig framför allt till studenterna på UMA, men på sikt också till andra skolor, och kanske till arkitektkontoren, säger Isa Solner.
Temat för första numret är New voices, nya röster. Redaktionen vill att det ska vara enkelt för andra studenter att bidra till tidningen och satte därför tidigt upp en brevlåda för att samla in frågor och idéer. En fråga som kommit upp är att lärarna på UMA har tagit en studio i anspråk, medan studenterna nu är uppdelade i två lokaler och inte har så mycket kontakt med varandra.
– Många studenter undrar också varför man har valt att öka antalet studieplatser på UMA de senaste åren när marknaden ser ut som den gör, säger Isa Solner.
En av texterna i första numret beskriver konsekvenserna av det. Andra behandlar klimatomställningen, bostadskrisen och konjunkturen, liksom vad utvecklingen inom AI kan innebära för yrket.
– Vi märker av en oro för framtiden i bidragen till tidningen, något som vi tar på allvar, samtidigt som vi vill vara en del av något mer positivt. Vi vet att yrket har genomgått förändringar och turbulenta tider tidigare, säger Isa Solner.
Redaktionen för Accelerator har under arbetet haft kontakt med en redaktionsmedlem i den tidigare studenttidningen UMAN, som kom ut med sitt sista nummer 2020, och med en studenttidning i Danmark. De vill nu driva Accelerator så länge det finns intresse för den. Och praktiska möjligheter; redaktionsmedlemmarna betalar själva kostnaderna för trycket och för att kunna fortsätta trycka tidningen söker de nu stipendier och bidrag.
Ingen i redaktionen har egentligen skrivit så mycket tidigare, och att börja skriva på heltid är än så länge inget någon av dem funderar på.
– Det är fortfarande en så rolig och utmanande utbildning. Men hur man kan bredda yrket är en stor fråga på skolan och många lärare och föreläsare lyfter alternativa vägar för arkitekter, säger Isa Solner.