Gå till innehållet

De skildrar ett år av ofrivilligt ensamarbete

I årets nummer av studenttidningen Uman ville redaktionen skildra hur pandemin påverkar deras studier och projekt.
– Det har varit bra i den här isoleringen att arbeta kreativt med ett gemensamt projekt, säger redaktören Elsa Brynje.

Först var tanken att arbeta med arkitekters ansvar i frågor om hållbarhet. Men när redaktionen för studenttidningen Uman samlades i september, efter nästan en hel vår av distansstudier, blev det tydligt att tidningen skulle spegla vad det innebär. Temanumrets titel On hold syftar till uttrycket “Håll i och håll ut”, men också att livet har hamnat på paus och de har velat skildra ett år av begränsning och digital samhörighet.

– Vi såg redan då att pandemin påverkade oss så mycket som studenter och att vi befann oss i en unik tid. Vi ville skildra det medan det pågick, säger Elsa Brynje som går sitt tredje år på Umeå arkitekthögskola och är en av redaktörerna.

Redaktionen diskuterade hur de ville utforska isoleringen, att så många delar av livet ska rymmas på en liten yta i hemmet och vad bristen på samhörighet betyder.

– Först trodde vi att det mest skulle vara negativt, men vi har insett att det har kommit mycket positivt ur den här tiden också. Många har använt sina erfarenheter i sina projekt och det har gett många intressanta resultat, säger Elsa Brynje.

De 16 personer som arbetat med temanumret har befunnit sig på olika platser och levt i olika grad av isolering. En är läraren David Ortega som blivit fast i Mexiko utan möjlighet att undervisa på plats i Umeå. En utbytesstudent som skulle har varit i Spanien skriver om hur terminen blev när han istället satt fast i en lägenhet i Sverige. I en artikel undersöks hur kontorsmiljöer kan utformas för att göra arbetet mer kreativt och produktivt. I en annan utforskas hemmet, där rörelsemönstret under en hel dag har kartlagts och analyserats.

– Jag tror att pandemin kommer att påverka arkitekturen, det vore konstigt annars. Isoleringen vi har upplevt kan leda till en mer empatisk arkitektur när vi ser vad det betyder att tillbringa mycket tid på ett ställe. Jag tror också det kan leda till fler utforskningar av kollektivboenden, säger Elsa Brynje.

Redaktionen för Uman har kunnat träffas fysiskt några gånger, men mest har arbetet skett på länk.

– Det har varit bra i den här isoleringen att arbeta kreativt med ett gemensamt projekt. Känslan av att få fram en färdig produkt har också sporrat flera av oss att vilja jobba i projekt som förverkligas fysiskt, att komma ut i yrkeslivet.

Studenttidningen Uman

Uman magazine görs av studenter på Umeå arkitekthögskola. Årets nummer Uman On hold är det sjunde.

Mer att läsa