Så mycket har företagen krympt
Flera arkitektkontor har minskat antalet anställda med över 70 procent på fem år. Men det finns också företag som hade fler anställda 2023 än 2018.
Arkitekten har jämfört bokslutssiffror från Sveriges arkitektkontor där bland annat antal anställda rapporteras. Tittar vi bakåt till 2018 års siffror och jämför dem med siffrorna för 2023 framträder bilden av att vissa kontor har gått igenom ett stålbad, medan andra har klarat sig bättre. Vi har talat med arkitektkontor som har det så tufft just nu att de inte vill kommentera sin situation i tidningen av rädsla för att det ska förvärra läget ytterligare. Det finns också mindre kontor som i princip har sagt upp alla sina anställda sedan 2018.
Bland de allra största kontoren står Tengbom för en av de mest dramatiska minskningarna i antal anställda, från 656 stycken år 2018 till 390 vid 2023 års bokslut, vilket innebär en minskning med 41 procent. Exakt hur deras 2024 har sett ut vill bolaget inte kommentera, men vd Jan Mattsson berättar följande:
– Under åren från 2018 och framåt har vi både växlat upp och växlat ner. Det är en ganska lång tidsperiod där mycket har hänt bransch- och omvärldsmässigt och inte minst, en pandemi. Vi följer marknaden och konjunkturen precis som alla arkitektföretag som bedriver konsultverksamhet och anpassar oss till det.
Hur ser det ut för tillfället och om du blickar lite framåt?
– Den senaste omorganisationen vi nyligen gjorde handlade om att effektivisera vad gäller stödfunktioner och vår administrativa organisation. Vad gäller framåt så håller vi just nu på att rekrytera till våra kontor i norra Sverige, där det finns en stor efterfrågan på kompetens kopplat till den gröna omställningen. Vi följer omvärlden noga och tänker långsiktigt.
Vad gäller framåt så håller vi just nu på att rekrytera till våra kontor i norra Sverige.
Ett annat kontor som har haft det tufft är Brunnberg och Forshed, som enligt bokslutssiffrorna har gått från 68 till 41 anställda, en minskning med drygt 30 procent.
– Redan runt 2018 blev det allt svårare att sälja nyproducerade bostäder. Det påverkade oss. Sedan kom lågkonjunkturen några år senare som har slagit extremt hårt mot hela branschen. Bostäder till exempel har minskat med 50 procent. Och eftersom problemen är kopplade till inflation och styrräntenivåerna påverkar det till slut alla olika arkitektkategorier, från inredning till landskapsarkitektur, säger Staffan Corp, vd.
Brunnberg och Forshed har skruvat på flera saker för att klara sig genom krisen. Ägarna har sänkt sina löner och man har halverat sin kontorsyta.
– Vi kan inte höja våra priser. Snarare sänks priserna i offentliga upphandlingar. Det har förekommit så låga timpriser som 475 kronor vilket inte går att klara sig på för ett arkitektkontor. En känga till Sveriges Arkitekter och Innovationsföretagen är att de inte har vår rygg när det gäller offentliga upphandlingar och de sänkta ersättningsnivåerna. Samtidigt höjs alla andra kostnader på grund av inflationen. Det går inte ihop, säger Staffan Corp.
En konsekvens av allt detta är att kontoret har minskat antalet anställda, som också siffrorna visar.
– Det är inte många arkitekter som driver sin verksamhet för att tjäna pengar. De flesta brinner för arkitektur och att skapa byggda miljöer. Därför är det plågsamt att behöva säga upp duktiga personer. Samtidigt måste vi som bolag ta ansvar för alla de som kan arbeta kvar och helt enkelt se till att så mycket som möjligt kan överleva krisen.
Staffan Corp är öppen med att det har varit en väldigt slitsam tid för honom själv, företagets ägare och ledning och alla anställda och framför allt för dem som tvingats gå. Men han ser nu ett litet ljus i tunneln. Vårens varsel har man kunnat dra tillbaka och känslan är att det sakta vänder uppåt.
Vår ambition är att bli fler igen och komma tillbaka till den storlek som vi hade innan allt det här.
– Vår ambition är att bli fler igen och komma tillbaka till den storlek som vi hade innan allt det här. Neddragningarna har skett för att det varit nödvändigt, säger Staffan Corp.
Det är flera företag där siffrorna för 2023 års bokslut i skrivande stund ännu inte finns tillgängliga, exempelvis White arkitekters och Wingårdhs. Sett till 2022 års bokslut har dock även dessa företag minskat i antal anställda sedan 2018. White hade 581 anställda vid sitt bokslut 2022, vilket är 79 stycken färre än år 2018. Wingårdhs hade 178 anställda 2018 och 33 stycken färre år 2022 då antalet var 145. Som Arkitekten tidigare har rapporterat har båda dessa bolag också gjort nedskärningar under 2023 och 2024.
Trots att många företag minskat drastiskt, visar de hittills inrapporterade bokslutssiffrorna att det totalt sett är något fler anställda i branschen 2023 än 2018 (baserat på de företag som fanns år 2022). 5 598 är det totala antalet anställda bland de arkitektföretag som rapporterat siffror vid bokslutet 2023. År 2018 hade samma företag rapporterat totalt 5 216 anställda.
Samtidigt som minst 350 företag har färre anställda idag än för fem år sedan, finns det åtminstone cirka 250 företag som hade fler anställda 2023 än 2018. Läs intervjuerna med två av företagsledarna här.