Proppen som ska läka kaoset kring omställningsstudiestödet
Regeringen föreslår i en proposition till riksdagen ändringar som ska förbättra det bristande och hårt kritiserade omställningsstudiestödet.
Det nya omställningsstudiestödet var en del av den nya LAS-överenskommelsen och infördes den 1 oktober 2022 för att ge anställda mitt i livet möjlighet att vidareutbilda sig under upp till ett år med cirka två tredjedelar av lönen i bidrag. Men stödet har dragits med en rad barnsjukdomar och också fått kritik för att till exempel personer inom bristyrken inte kunnat ta del av stödet.
De ändringar som regeringen nu föreslår ska råda bot på problemen.
”Ändringarna syftar till att skapa ett mer effektivt och ändamålsenligt omställningsstudiestöd för att ytterligare förbättra förutsättningarna för vuxna att finansiera studier som stärker deras framtida ställning på arbetsmarknaden”, skriver regeringen i ett pressmeddelande.
Margareta Wilhelmsson är samhällspolitisk chef på Sveriges Arkitekter. Hon refererar till den oreda som uppstått kring det nya omställningsstudiestödet, bland annat då CSN inte mäktat med handläggningen, och att det inte fungerat enligt LAS-överenskommelsen.
– Allt blev kaos, krångligt och fördröjt. Det här är proppen som ska läka de bitarna så att det fungerar som överenskommet, säger Margareta Wilhelmsson.
Men, hon poängterar att det kommer att krävas två bitar till: mer finansiering till själva stödet och mer pengar till högskolorna så att de kan erbjuda utbildningar. Detta har Akademikernas centralorganisation Saco också poängterat:
”Saco förutsätter nu att regeringen fortsätter att visa att den förstår vikten av en fungerande kompetensförsörjning och potentialen i omställningsstudiestödet. Det måste komma fortsatta och rejäla satsningar”, skriver Sacos ordförande Göran Arrius tillsammans med utredaren Hedvig Modin i ett debattinlägg i Dagens Samhälle.
I oktober förra året hade ett 50-tal arkitekter sökt det nya stödet, enligt siffror som Arkitekten fått fram via TRR. Hur många arkitekter som fått del av stödet är idag okänt.