Nyutexaminerade erbjuds lön lägre än praktiklön
Nu vittnar flera färdigutbildade arkitekter om att de blivit erbjudna jobb till praktiklöner – eller till och med lägre.
– Fulspel av företag som kan utnyttja människor i en lägre position, säger en av de nyutexaminerade som Arkitekten har pratat med.
Det var i somras som Samuel för första gången blev erbjuden en praktiktjänst. Han satt redan på arbetsintervjun när det kom fram att företaget inte ville betala honom den rekommenderade ingångslönen, vilket han hade förutsatt. Han var då en nyexad, färdigutbildad arkitekt. Han hade redan gjort en tre månaders praktik, det var en del av utbildningen.
– Jag blev verkligen förvånad, säger Samuel om erbjudandet.
Något senare råkade han ut för samma sak igen. Också den gången på en arbetsintervju.
– Då började jag tänka att shit, man kanske måste ta en sån här grej. För att kunna få andra jobb så småningom.
Samuel säger att han märkt av en ekonomisk oro på arbetsmarknaden, vilket gör att det är svårt som nyexad att ens bli kallad till intervju. De flesta företagen efterfrågar arkitekter med arbetslivserfarenhet.
– Jag tänker att det då handlar om ett fulspel av företag som kan utnyttja människor som har en lägre position i hierarkin.
Efter de här händelserna har Samuel hört sig för bland kolleger i både Sverige och Danmark, och har ett intryck av att den här sortens förslag har blivit vanligare i den ekonomiska krisens spår.
Vi pratar med en bekant till Samuel, Nils. Också han är nyexad, och också han har gått på en arbetsintervju och där blivit föreslagen ett jobb med en lön långt under den rekommenderade ingångslönen för arkitekter.
– Det var inte ens en praktiktjänst, utan motsvarade en tjänst för en utexad, men med en modifierad lön, för att uttrycka det snällt.
Lönen de erbjöd var flera tusenlappar i månaden under den rekommenderade lönen för en praktiktjänst. Den skulle gälla för de första månaderna, för att senare gå över till en normal rekommenderad ingångslön. Företagets förklaring till upplägget var att som nyexad så kan man inte leverera så mycket ekonomiskt till företaget att det motiverar den rekommenderade ingångslönen.
Nils menar att han kanske hade kunnat ha viss respekt för det sättet att resonera om det hade handlat om ett litet kontor som behövde kämpa ekonomiskt, men att det i det här fallet handlade om ett väl etablerat företag som gör stora vinster.
Jens Andersson, chefsjurist på Sveriges Arkitekter, säger också att det inte finns något konstigt med att nyexade inte drar in så mycket pengar till arbetsgivarna direkt.
– Så är det i alla yrken, alla behöver en viss upplärningsperiod. Så det handlar alltid om en investering på längre sikt.
På samma sätt tänker han att det på sikt är en dålig strategi för arbetsgivarna att göra på det här sättet.
– Jag tror att det kan skapa en bitterhet hos de människor som upplever sig utnyttjade. Då kommer de att vilja byta jobb så fort de kan, och då kanske det plötsligt är en annan konjunktur, där det är svårt för företagen att få tag på bra kompetens.
– Så förhoppningsvis straffas firmorna i längden, även om det förstås är tufft för de personer som drabbas av det här nu, säger Jens Andersson.
Han säger att han och hans kollegor på förbundet får samtal om den här sortens erbjudanden då och då, men att det inte är särskilt vanligt. Han påpekar också att de rekommendationer som finns är just rekommendationer, och att det råder fri lönesättning, men att de allra, allra flesta arbetsgivare ändå förhåller sig till de rekommendationer som finns.
Arkitekten har även sökt Innovationsföretagen, som företräder arbetsgivarna för arkitekter. Deras tillförordnade förbundsdirektör Anders Persson svarar i ett mejl:
”Det här är inget vi har hört talas om. Vi kan dessutom inte uttala oss om enskilda rekryteringar till enskilda företag. Men vi förutsätter att alla våra företag följer lagar, regler och kollektivavtal när det finns. Jag har fullt förtroende för att facket kan uppmärksamma företagen i det fall det finns situationer där något fungerar mindre väl. Alla våra medlemsföretag har också möjlighet att få stöd från oss om det är något som är oklart.”
Samuel och Nils heter egentligen något annat.
Om ingångs- och praktiklöner 2022
Sveriges Arkitekter har följande rekommendationer för ingångslöner respektive praktiklöner:
- Ingångslön för nyexaminerad med masterexamen: Lägst 33 200 kronor per månad.
- Ingångslön efter kandidatexamen: Lägst 26 100 kronor per månad.
- Praktiklön och lön vid tillfällig anställning under studietiden, till och med tredje året: Lägst 20 500 kronor per månad.
- Praktiklön och lön vid tillfällig anställning under studietiden, efter tredje året: Lägst 22 900 kronor per månad.
Sveriges Arkitekter rekommenderar att praktikanställning sker under studietid eller mellan studieperioder och att praktiken bland annat innebär att man har en handledare och att man inte ska behöva vara produktiv hela tiden utan bör beredas tillfälle att få en inblick i olika arbetsuppgifter och verksamhetsområden.
Källa: Sveriges Arkitekter