Miljonsponsrat forskningsprojekt summerades
Decode började som en idé om att möta vår tids samhällsutmaningar genom en mer inkluderande stadsutveckling. Sex år och många forskningsmiljoner senare har forskningsprojektet nått sitt slut – även om vissa delar fortsätter.
– Det känns jättebra och fint att se hur vårt arbete nu lever sitt eget liv, säger projektledaren Björn Hellström.
De är cirka 120 till antalet och pratar oavbrutet med varandra. De intensiva samtalen pågår på sekunden fram till det är dags för mötesdeltagarna att gå från att vara engagerade rast- och lunchminglare till intresserade åhörare. Framför dem håller några av de som deltagit i forskningsarbetet i någon av de många föreläsningarna under Decodes slutsymposium. De livliga diskussionerna och presentationerna är frukten av projektet Decode som verkat under statliga innovationsmyndigheten Vinnovas utlysningsområde ”Utmaningsdriven innovation – hållbara städer”.
– Den röda tråden har varit processtyrning och hur man processar ett stadsutvecklingsprojekt från ett tidigt skedde till genomförande och förvaltning, säger Björn Hellström.
Ett exempel på Decodes arbete är certifieringen Citylab och den del som rör just processtyrningen i stadsutvecklingsprojekt, till vilken Decode är huvudman. Certifieringen fungerar som ett stöd för arbetet med hållbara städer. Nyligen blev stadsdelen Masthuggskajen i Göteborg certifierad.
– Just Citylab har fått väldigt stor impact och det är där våra arbeten kommer synas även i framtiden. Vi fortsätter också vårt jobb med prisrimliga bostäder eftersom väldigt många svenskar lever på existensminimum i dag. Och det är klart att vi inte kommer lösa alla de frågorna, men det känns viktigt att vi har tagit tag i det, säger Björn Hellström.