Gå till innehållet

Ny svensk ledamot i europeisk organisation för inrednings­­arkitekter

Inredningsarkitekten Kristina Jonasson, studiochef på Tengbom, har blivit invald i styrelsen för ECIA, European council of interior architects.

Kristina Jonasson har varit yrkesverksam inredningsarkitekt i 25 år, är i dag studiochef för inredning på Tengbom och sitter i utbildningsutskottet för Sveriges Arkitekter, som var ombedda att nominera en kandidat till styrelsen.

– ECIA tittar på vad vi gör i Sverige och på den struktur som finns i medlemsorganisationen, där inredningsarkitekterna har en självklar plats. I många länder har de egna organisationer, säger Kristina Jonasson.

ECIA representerar i dag 18 länders nationella yrkesorganisationer för inredningsarkitekter, däribland Sveriges Arkitekter. Organisationen stödjer bland annat gemensamma minimistandarder för utbildning och yrkesetik för medlemmar. Aktuella frågor är också att skapa nätverk mellan medlemmar och att få in medlemsorganisationer från flera länder. Senast har organisationer i Polen och Irland blivit medlemmar.

Själv vill Kristina Jonasson som styrelseledamot i ECIA gärna arbeta med utbildningsfrågor. Hon har tidigare under några år suttit med som yrkesverksam i ämnesrådet för Konstfack.

– Där diskuteras hur utbildningen bör utformas och hur den svarar mot samhällets och yrkeslivets krav och behov för professionen, säger Kristina Jonasson.

ECIA:s styrelse består av nio ledamöter och tre nya valdes in på årsmötet.  Den svenska inredningsarkitekten Martin Thörnblom, som arbetar i Österrike sedan 30 år, är ordförande i ytterligare ett år.

Till årsmötet reser också ytterligare representanter från medlemsorganisationerna. Sveriges Arkitekter representerades i år av Anna Harbom från Sveriges Arkitekters akademi för inredningsarkitektur samt Ulrika Nero, inredningsarkitekt och processledare från Sveriges Arkitekters kansli.

Mer att läsa