Korttidsarbete – så funkar det
I samband med den kris på arbetsmarknaden som coronapandemin orsakat cirkulerar många termer, som varsel, permittering och korttidsarbete. Vi reder ut de fem viktigaste begreppen för anställda arkitekter att ha koll på just nu.
Permittering – anställningen kvar
Begreppet innebär att du som anställd får gå ner i arbetstid eller inte får något arbete alls av din arbetsgivare under en period, men ändå har kvar din anställning. I regel behåller du som anställd din lön vid permittering, men exakt vad som gäller beror på vad som är avtalat och vad det finns för skäl till permitteringen. Vid permittering ska du som anställd vara tillgänglig för arbete om behovet uppstår igen.
Korttidsarbete – nytt och fördelaktigt
Korttidsarbete (tidigare kallat korttidspermittering) handlar om en statlig subventionering under en begränsad tid där du som anställd får behålla en stor del av lönen samtidigt som du går ner i tid enligt en viss modell. Korttidsarbetet påverkar inte din sjukpenninggrundande inkomst eller a-kassa, som beräknas utifrån den lön du hade innan. Helt föräldralediga och tjänstlediga berörs inte. Semester och semesterintjänande ska inte heller påverkas.
Varsel – arbetsgivaren förvarnar
Om det finns risk för uppsägning av fem anställda eller fler inom samma län behöver arbetsgivaren ”varsla” om uppsägning. Arbetsgivaren meddelar då Arbetsförmedlingen att man kanske kommer behöva säga upp personal. Det finns ingen varselskyldighet till de anställda eller de berörda fackliga organisationerna, men en sådan förvarning sker ofta ändå. Att anställda varslas behöver inte betyda att de kommer att bli uppsagda.
Uppsägning – ska gå rätt till
I den konjunkturkänsliga arkitektbranschen är det inte ovanligt med uppsägningar på grund av arbetsbrist. Det är också möjligt att bli uppsagd av personliga skäl. Innan du blir uppsagd är arbetsgivaren som regel skyldig att kontakta ditt fackliga ombud på arbetsplatsen eller Sveriges Arkitekter för en förhandling. Enligt medbestämmandelagen, MBL, måste förhandlingen vara avslutad innan uppsägningen läggs.
Gå ner i arbetstid – kan bli en fälla
Redan i höstas bad vissa arbetsgivare sina anställda arkitekter att gå ner i tid för att rädda företaget. Men du som tidigare jobbat heltid och går ner i tid för att vara schysst, till exempel till 75 procent, får då bara 75 procent av din a-kassa om du förlorar jobbet. Dessutom påverkas sjukersättning, pensionsinbetalningar och ersättning från inkomstförsäkringen. Går du ändå ner i arbetstid, se till att det är tillfälligt och att heltidsanställningen är kvar i botten.
Om du blir uppsagd
- Du har rätt till ett skriftligt uppsägningsbesked, det ska uppfylla vissa formalia.
- Anmäl ditt anspråk på företrädesrätt till återanställning, och gör det skriftligt.
- Är du uppsagd har du rätt att gå på anställningsintervjuer på betald arbetstid.
- Gör en anmälan till Trygghetsrådet ihop med arbetsgivaren, om kollektivavtal finns.
- Registrera dig som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen.
- Se till att du får ett tjänstgöringsbetyg med vitsord.
- Hör med din arbetsgivare om du får lägga projekt du varit delaktig i i din portfolio.
Läs mer på Sveriges Arkitekters sida med frågor och svar apropå coronakrisen.