Kontoret överklagade – lyckades stoppa lågprisupphandling
Klara arkitekter i Karlstad överklagade en offentlig upphandling med lågt timpris – och fick kommunerna att dra tillbaka den. Arkitektkontoret tänker göra så varje gång de uppfattar att timpriset är för lågt:
– Kommunerna måste bli bättre, säger Fredric Ernstson, vd för Klara arkitekter.
Kan ett arkitektkontor på Åland förse kommuner i Värmland med konsulttjänster för 590 kronor i timmen – inklusive restid, traktamente och resekostnader? Det anser inte Fredric Ernstson.
Vd:n på Karlstadsbaserade Klara arkitekter, som var en av anbudsgivarna, ansökte för två år sedan om överprövning av en upphandling av arkitekttjänster som kommunerna Arvika, Eda och Årjäng genomförde gemensamt.
De som tog hem upphandlingen var en byrå på Åland, en på Gotland, en i Örebro och två i Stockholm. Fredric Ernstson hade flera synpunkter, bland annat att de vinnande anbudens priser var låga och att anbudsvinnarna hade rätt att tacka nej till uppdrag.
– Om man kan tacka nej faller hela poängen med att ha ramavtal. Då kan man välja att bara vänta in större jobb, påpekar Fredric Ernstson.
Han påpekade också för kommunerna att de bara vägde in seniora och inte juniora arkitekters timarvode – vilket möjliggjorde så kallad strategisk prissättning.
Fredric Ernstson fick rätt. Innan frågan kom upp i förvaltningsrätten beslutade kommunerna att dra tillbaka upphandlingen.
I en inlaga till domstolen skriver Arvikas upphandlingschef Charlotte Olsson att de gjort flera fel. Bland annat just att bara seniora arkitekters arvode, och inte junioras, räknas in. Därmed behöver inte anbudet med lägst timpris vara mest ekonomiskt fördelaktigt, skriver hon.
Charlotte Olsson uppgav också att de inte tog hänsyn till kvalitetskriterier i upphandlingen, och att de inte specificerade vilka sorters referensuppdrag som krävdes.
Hon skriver i ett mejl till Arkitekten att personen som ansvarat för upphandlingen bytt tjänst och att hon själv inte har detaljkunskaper i ärendet. Hon vill inte kommentera saken ytterligare.
Det är inte första gången Fredric Ernstson tar en upphandling till rätten, och sannolikt inte den sista. Klara arkitekter kommer begära överprövning varje gång de uppfattar att priset är för lågt, säger han.
– Så länge jag kan bevisa att det är för lågt timpris utifrån en skälig lönenivå, en medianlön enligt Sveriges Arkitekter.
Fredric Ernstson säger att han generellt har ett bra samarbete med kommunerna i Värmland, men att han ibland önskar att kommunerna tar en tidigare dialog.
Han uppmanar andra att också agera om priset känns för lågt.
– Jag uppmanar alla till dialog i alla skeden, upphandlingar av tjänster måste bli bättre.
Det senaste exemplet är färskt. I våras ville Kristinehamns kommun upphandla ett ramavtal för arkitekter. Timpris var huvudfaktor och fyra kontor tog hem upphandlingen. Det lägsta budet låg på 475 kronor i timmen, från Vertigo arkitekter i Stockholm.
För lågt, enligt Fredric Ernstson, som överklagade till förvaltningsrätten i Karlstad.
– Vinner fyra arkitektkontor från andra orter, med kanske 20 till 30 mils resväg, då säger det sig själv att 475 kronor inte täcker kostnaderna.
Men domstolen avslog överklagan, med hänvisning till att Klara arkitektbyrå ändå inte var den femte billigaste byrån – och att de därför inte kunde ha tagit skada.
Fredric Ernstson har nu tagit frågan till kammarrätten i Göteborg.
– Det är en principiell fråga. I LOU står det att upphandlande part ska ta sociala och arbetsrättsliga hänsyn. Jag menar att om de anställda inte får en anständig lön, är det diskriminerande, säger Fredric Ernstson.
Henrik Jansson, vd på Vertigo arkitekter, försvarar sitt anbud:
– Vi är en liten firma med enormt låga overhead-kostnader på alla plan. Så det är ett självkostnadspris som vi har satt, säger han.
Byrån har en anställd som bor utanför Kristinehamn, som kan vara på plats, förklarar han. De tänker inte tacka nej till några uppdrag i upphandlingen.
– Det här är egentligen förutsättningar som passar oss. Det är klart att vi vill ha bättre betalt, som alla andra, men det är så här det ser ut, säger Henrik Jansson.
Kristinehamns upphandlingschef Erik Lagerblad skriver i ett mejl till Arkitekten att de inte bedömde 475 kronor som ovanligt lågt – och att lönefrågan är upp till anbudsgivaren.
”Leverantören har arbetsgivaransvaret och ansvarar för samtliga personal- och lönefrågor”, skriver han.
Men hur stor är möjligheten att vinna överprövningar om upphandlingar? Rita Georgiadis, förbundsjurist på Sveriges Arkitekter, säger att det är inte är lätt om det uteslutande handlar om priset.
– Enligt LOU har man rätt att utvärdera anbud utifrån lägsta pris.
Vad det gäller så kallad strategisk prissättning är det svårt att dra några generella juridiska slutsatser, utan sådant måste avgöras i det enskilda fallet, säger Rita Georgiadis.
Det är relativt ovanligt att arkitekter överprövar upphandlingar, enligt henne. Ibland kan det handla om att de inte vill stöta sig med en uppdragsgivare, säger hon.
Hon är kritisk till de kommuner som bara går på pris i upphandlingar:
– Det är klart olämpligt att göra för intellektuella tjänster. Varor kan man handla för lägsta pris, men arkitekttjänster är en intellektuell prestation där förutom pris arkitektens kompetens och förmåga att lösa uppgiften bör utvärderas.