Gå till innehållet

Handels rektor huvud­­talare på statlig arkitektur­konferens

Lars Strannegård, rektor för Handelshögskolan i Stockholm, talar sig varm om kulturens betydelse i samhället. Vid den årliga konferensen om gestaltad livsmiljö på Arkdes, berättade han om hur hans egen högskola säkerställer studenternas bildning inom området.
– Konstnärlig utsmyckning är förbjudna ord, säger han.

”Inget vettigt kulturland sätter kulturen mot sjukvården.”

Det sa Lars Strannegård vid ett seminarium på Kungliga Operan för snart ett år sedan, apropå den dagens tema om kulturens finansiering.

Redan då talade han sig varm för kulturen, konsten och arkitekturens betydelse i samhället. Och han underkände Sverige som kulturland, kort och metaforiskt beskrivet eftersom i Sverige värderas kulturen som strösslet på bakverket, det vill säga något ytligt som vi kan ha eller mista, när det i själva verket är själva jästen i degen.

Under året har Lars Strannegård framfört sitt budskap vid flera tillfällen. ”En av Sveriges allra viktigaste kulturdebattörer”, enligt en tidigare anställd vid kulturdepartementet som Arkitekten haft kontakt med.

I somras talade Lars Strannegård om sin hjärtefråga för den breda allmänheten, i sitt sommarprat i radions P1, där han bland annat kritiserade att vi låter våra barn tillbringa sina skoldagar i barackbyggnader.

Och den 2 oktober, när de fyra statliga myndigheter som ansvarar för att driva politikområdet Gestaltad livsmiljö (Boverket, Arkdes, Riksantikvarieämbetet och Statens konstråd) höll sin årliga konferens på Arkdes, var Lars Strannegård inbjuden huvudtalare på temat Hur ska vi räkna?. Där berättade han om Handelshögskolans satsning på konstnärlig gestaltning av skolans lokaler, som ett led i att säkerställa att ekonomistudenterna får en adekvat utbildning där de även utvecklar sin empatiska förmåga och kulturella bildning.

En av konstklassrummen på Handelshögskolan Stockholm är skapat av Marie-Louise Ekman, som en del av konstnärens egen ateljé.

– Det blir som ett intellektuellt klipulver. Konstnärlig utsmyckning är förbjudna ord, konsten är integrerad, förklarade Lars Strannegård i sitt anförande.

Att med siffror räkna på värdet av den här satsningen låter sig inte göras, konstaterade han.

– Det behövs ett språk för att tala om kvalitet. Det blir fel om man översätter det till siffror.

Konferensen på Arkdes hölls bara några veckor efter att regeringen i sin budget förklarade att “Boverkets arbete med arkitektur prioriteras ner” och drog in anslaget till riksarkitekten som ansvarar för arkitekturarbetet på myndigheten.

När Arkitekten möter Lars Strannegård i konferensens paus, hinner han bara snabbt svara på frågan hur väl han tycker att denna prioritering rimmar med Sverige som kulturland.

– Det rimmar inte bra.

Mer om Gestaltad livsmiljö

Mer att läsa