Gå till innehållet

Han försvarar kåren mot fördomar: ”Har aldrig mött en arkitekt som kör över sin beställare”

Mark Isitt, känd som programledare för tv-programmet Grand designs Sverige, är affischnamn för Hem och villa-mässan i Stockholm. Han är beredd på att få frågor om vad det innebär att anlita en arkitekt för sitt husprojekt.

När Stockholmsmässans PR-person Linnea Karlsson hör av sig till Arkitekten vill hon tipsa om att den populära programledaren Mark Isitt ska tala på Hem och villa-mässan den 11–13 oktober och att han, förutom betydelsen av arkitekturens estetiska värden, ska tala om en hjärtefråga: att ”förändra den allmänna uppfattningen om arkitekter”.

När Arkitekten ringer upp Mark Isitt för att fråga om detta, känner han inte riktigt igen beskrivningen. Men han förstår hur den kommit upp.

– Jag har berättat att det finns de som sett tv-programmet Grand designs och som har hört av sig med en uppfattning att det är typiskt arkitekter att bara driva sin egen idé och hänsynslöst köra över sin beställare. Men det är en missuppfattning. Under alla de 30 år jag jobbat med att skriva om arkitektur och att göra tv har jag aldrig någonsin sett en arkitekt som kör över sin beställare.

Mark Isitt säger att han i stället brukar beskriva det som att det är arkitektens uppgift att realisera beställarens idéer och önskemål, att paketera dem på ett konstnärligt intressant sätt. En annan, som han kallar ”ständig missuppfattning” är att det blir dyrt om man anlitar en arkitekt.

– Det är en obefogad kritik. Då brukar jag tala om att det schablonmässigt brukar vara högst tio procent av den totala kostnaden för att bygga huset, säger Mark Isitt.

Det finns dem som nästan misstagit Handelshögskolans rektor Lars Strannegård för att vara arkitekt för att han talar sig varm för arkitekturens betydelse, för att han har ett sådant “mindset”. Är det bara arkitekterna själva, Strannegård och du som verkligen tror på arkitektur?

– I Grand designs är jag med och kämpar för att projekten ska realiseras utan att kompromissa bort visionen och en del tittare har ibland svårt att förstå det. Men alla beställare vi har med i programmet är övertygade. Samtliga som jag möter i tv-serien är konverterade, de tror på religionen arkitektur.

Mark Isitt kommer att framträda och svara på publikens frågor under samtliga tre dagar som Hem- och villamässan i Stockholm pågår. 

Under dagarna har besökarna möjlighet till rådgivning även från konsulter inom VVS, el, solceller, badrum och energi. Byggingenjörsbyrån står för rådgivningen med titeln Arkitektur och byggprojektering där det utlovas svar på frågor om ny-, till- och ombyggnation.

Mer om Småhus

Mer att läsa