Göteborgs marina kolonilotter prisas i EU:s miljardsatsning på arkitektur
New European Bauhaus firar festival med nyheten att projektet får ytterligare EU-miljarder för att lyfta arkitekturens och designens betydelse för en grön omställning. Projektet Flytevi är ett av de svenska projekten som uppmärksammas.
På en banderoll uppmanas festivaldeltagarna: Be part of the movement! Och när EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen inviger den årligt återkommande New European Bauhaus (NEB) Festival 2024 på det historiska museet i Bryssel, flankeras hon av festivalens ledord: Skönhet, hållbarhet, tillsammans.
Engagerat förklarar von der Leyen för ett fullsatt auditorium varför hennes hjärteprojekt är viktigt. Liksom för det ursprungliga Bauhaus – som för övrigt firade 105-årsdag vid öppnandet – handlar det om att vi måste tänka brett och banbrytande.
Till skillnad från för hundra år sedan är klimatet nu en avgörande fråga och NEB ingår i den Gröna giv som ska göra EU klimatneutralt och resurseffektivt till 2050. Genom projekt, nätverk, allianser och inte minst engagemang på gräsrotsnivå, ska NEB involvera och inkludera Europas medborgare i de livsstilsförändringar klimatkrisen ställer oss inför.
Verktygen är desamma nu som under det ursprungliga Bauhaus: konst, kultur, vetenskap och nytänkande. Arkitektur och design lyfts som viktiga aktörer när Europa står inför rekordstor nybyggnation, omfattande renoveringar och energisparande. Inte oväntat uppehåller sig många föreläsningar, paneldiskussioner och workshops på NEB-festivalen vid just form, format och alternativa byggmaterial som robotstyrt 3d-printade byggblock av jord, interiört ödlelikt råmaterial av mycel, ratat virke med mera. Och i en av alla föreläsningar som avlöser varandra på stora scen konstateras:
– Vårt behov av förnyelse och nyskapande är exceptionellt.
NEB finansieras med EU-pengar från kommissionen. När projektet startade 2021 pågick pandemin och projektet hade svårt att nå ut. Men med kopplingen till klimatfrågan har intresset ökat. Nu inne på sitt fjärde år, har NEB igång runt 500 projekt och 1 400 medlemmar från det offentliga, privata och civilsamhället. Fram till idag har drygt fyra miljarder kronor satsats i projektet.
– Nu trappar vi upp! proklamerade Ursula von der Leyen i sitt invigningsanförande vid festivalen och kunde berätta nyheten att NEB de närmaste tre åren garanteras ytterligare drygt fyra miljarder kronor.
Sju av de totalt drygt 75 NEB-projekten som visades i utställningsmontrarna på museet i Ciquantenaireparken i centrala Bryssel var svenska. Varav ett, Flytevi från Göteborg, tog sig ända till final tillsammans med drygt trettio andra bidrag. Bland övriga svenska bidrag fanns till exempel SAFE från Kalmar kommun, som visade upp hur man genom NEB tillsammans med 20 andra EU-kommuner fått expertrådgivning av de bästa inom arkitektur, design och energi med flera.
– Det knuffade igång våra politiker att lösa ett lokalt byggproblem med på sikt tusentals hållbara och inkluderande bostäder, berättar SAFE:s projektledare Elena Bäcklund.
Research Institute of Sweden (RISE) blev under festivalen del av NEB Academy alliance. Det innebär, berättade RISE:s representant på plats Oskar Riby, att man nu får möjlighet att delta i projekt för att, på bland andra arkitekter, testa utbildningar för livslångt lärande och färdighet inom hållbart byggande och grön omvandling av byggsektorn.
Men mest ljus var det på Flytevi-projektet från Göteborg som alltså tog sig till finalen. Göteborgs stadsträdgårdsmästare Johan Rehngren var på plats och representerade. Bland smakprover på tångbröd, sjöpungssmör och havssallad förklarar han Flytevi för Arkitekten: en flytande kolonilott där man under vattenytan odlar hållbar sjömat.
– Vi äter väldigt lite alger, musslor, kelp, tång…. Det ska vi äta mycket mer av.
För hållbarheten.
– Tanken är att människor ses, bygger, odlar och pratar om vilket samhälle de vill ha.
Projektet är ett samarbete mellan Göteborgs stad och Göteborgs universitet. Arkitekter, forskare, formgivare, biologer… olika professioner har tillsammans med kommuninvånarna mötts, samverkat och byggt den marina kolonilotten. Nästa steg är att hitta platser för odling av hållbar havsmat där allmänheten kan ha egna havslotter. Förhoppningen är att det på sikt blir en ny folkrörelse.
Och ju mer vi odlar i havet, desto mer minskar övergödningen tack vare musslor och tång, förklarar Johan Rehngren.
– Det är så himla bra att mötas kring mat. Att möta varandra har kanske aldrig tidigare varit lika viktigt som idag, säger Johan Rehngren.
Något också NEB-juryn tyckte. Vid prisutdelningen var Flytevi först upp på scen och fick i sin kategori, Reconnecting with nature, ta emot 2024 års pris för Runner-up champion.
Om New European Bauhaus
New European Bauhaus (NEB): EU-initiativ som startade 2021 och kopplar ihop boende och vardagsliv med EU:s Gröna giv. NEB-festivalen arrangeras årligen. Vid årets festival var för första gången Ukraina inbjudet och deltog med tävlingsbidrag.
NEB Academy: har uppdraget att öka kompetensutveckling och omskolning till ett ekosystem som främjar återanvändning, och en övergång från fossil till cirkulär ekonomi.
NEB Lab: kreativ mötesplats för Bauhaus-medlemmar att ta fram projekt som förbättrar människors vardagsliv genom skönhet, hållbarhet och inkludering.
NEB-vinnare 2024: Ett trettiotal projekt prisades under årets festival. Här är hela listan.