Fortsatt högt tryck och nyanställningar i norr
Trots lågkonjunkturen går det bra för många arkitektföretag i norra Sverige. Flera kontor har nyanställningar på gång och de större kommunerna har fortsatt mycket att göra på planeringssidan. Det visar en rundringning som Arkitekten gjort.
På a och d arkitektkontor, på plats i Boden och Luleå, finns runt 40 anställda. Kontoret har det senaste halvåret anställt fem personer och två till är på väg in.
– Vi gjorde all time high förra bokslutet och det var ett rekordresultat för oss, säger kontorschef Camilla Sandström, och menar att förklaringen ligger i byråns bredd.
– Vi försöker sprida riskerna och gör allt från industriprojekt till att ha kommunala kunder.
Nordmark och Nordmark finns representerade i flera städer i Norrland. Trots lågkonjunkturen har kontoret klarat sig bra och kunnat behålla personalen. De är elva personer med ytterligare en på ingång.
– Ganska nyss har vi börjat känna av en vändning, där det börjar fylla på med större projekt, säger vd Josefina Nordmark och pekar också hon på bredden av projekt som en framgångsfaktor.
Vi började medvetet bredda vår projektportfölj för några år sedan.
– Historiskt har vi arbetat mycket med flerbostadshus och tidiga skeden, men vi började medvetet bredda vår projektportfölj för några år sedan. Idag arbetar vi även med publika byggnader, ombyggnader, industrier och kontor, liksom projekt kopplat till turistnäringen.
På relativt nystartade Peripheral i Umeå, är de fyra personer inklusive en av grundarna, Erik Karlsson.
– Eftersom vi är små så räcker det att vi får in några jobb så klarar vi oss på det. Det gäller att hitta andra kreativa sätt att få uppdrag också. Bland annat har vi tillsammans med Robertsfors kommun och en gymnasieskola ritat och byggt tre väderskydd längs en vandringsled med sponsorer som finansierat.
Stark arkitekter finns i både Luleå och Skellefteå, och efter nyrekryteringar under hösten är de idag runt 18 anställda.
Det tog inte lång tid in på det nya året så var vi fullt belagda med uppdrag och vi har haft mycket att göra sedan dess.
– Hösten 2023 kände vi av nedgången på marknaden och såklart fanns där en oro för hur den skulle komma att påverka oss. Men det tog inte lång tid in på det nya året så var vi fullt belagda med uppdrag och vi har haft mycket att göra sedan dess, säger vd Petter Larsson och fortsätter;
– Bland annat är trycket på hotellrum stort i Luleå och vi håller just nu på att se över möjligheten att på ett effektivt och hållbart sätt utveckla nya hotellrum i befintlig bebyggelse.
Bland större byråer med representation i hela Sverige finns White med tio anställda i Umeå.
– Lågkonjunkturen har märkts av även här i norr men det har inte stått helt stilla. Jag tror det varit värre söderut i storstadsområdena. Här har det börjat röra på sig mer, säger Jenny Pettersson, ställföreträdande kontorschef.
Vi är ett av de minsta kontoren på White och har alltid arbetat brett, det gör också att vi har lättare att anpassa oss när marknaden svänger.
– Vi i Umeå är ett av de minsta kontoren på White och har alltid arbetat brett, det gör också att vi har lättare att anpassa oss när marknaden svänger. Vi jobbar till exempel med såväl högre utbildning, bostäder och kommersiella lokaler, som med stads- och kulturhistoriska miljöer.
Ett annat stort företag Sweco, som är börsnoterade, avstår från att kommentera och hänvisar till sin senaste kvartalsrapport där det står: ”Trenden i industrisegmentet förblev något osäker med undantag för norra Sverige, där den gröna omställningen fortsätter att driva efterfrågan.”
Nyligen gick Sweco också ut med nyheten att de fått generalkonsultuppdraget för att utforma Kirunas nya sjukhus.
Från kommunhåll påminner kommentarerna om varandra. Skellefteås kommunarkitekt Harriet Wistemar beskriver läget så här:
– Turerna kring batterifabriken Northvolt påverkar inte kraften i utveckling och satsningar. I kommunen måste vi ligga före i många aspekter, som översikts- och detaljplaner där vi inte drar ned på takten. Ett exempel är Norrbotniabanan och vi kan se att allmännyttan i Skellefteå har ett fortsatt högt tryck att ta fram bostäder, för bland annat studentbostäder.
En jag lyckats fånga är medföljande till sin man som arbetar på Esrange.
Sigrid Vestling är stadsbyggnadsstrateg i Kiruna kommun och där vill man få in arkitekter med erfarenhet.
– En jag lyckats fånga är medföljande till sin man som arbetar på Esrange. Förutom lång erfarenhet är hon från Rumänien där titeln är skyddad och det krävs att arkitekter är med i hela processen, från skiss över till färdig byggnad. Det är ett kunnande som behövs hos oss, eftersom kommunen har mycket att planera och bygga i samband med stadsomvandlingen.
I Luleå kommun är Mia Persson stadsarkitekt:
– Vi har också mycket att göra inom kommunen men har tyvärr inte ekonomi för att rekrytera fler, men vi arbetar dock mycket med konsulter. Den situation med arbetslöshet som är i södra Sverige ser jag inte alls på min lokala marknad, säger hon.