Feministisk stadsutveckling får stöd av Vinnova
Arkitekterna Rebecca Rubin och Angelika Åkerman ska samarbeta med tankesmedjan Global utmaning som sätter upp en hubb för feministisk stadsutveckling i Botkyrka.
Global utmaning tog år 2016 initiativ till #Urbangirlsmovement för att kartlägga globala exempel på feministisk stadsutveckling. Bakgrunden är att kvinnors livsvillkor i utsatta områden kommer att vara avgörande för att uppnå målen i Agenda 2030.
Nu har tankesmedjan fått 2,1 miljoner kronor av innovationsmyndigheten Vinnova för att omsätta sitt arbete med feministisk stadsutveckling i praktiken. I projektet #Urbangirlsmovement i Botkyrka kommun ingår bland annat arkitekter på White.
I december 2017 presenterades rapporten #Urbangirlsmovement – från lokala goda exempel till globala lärdomar, med globala exempel på feministisk stadsutveckling. Där finns bland annat projektet Flickrum, om tonårsflickors plats i Stockholms offentliga rum, som startades 2016 av arkitekterna Rebecca Rubin och Angelika Åkerman på White.
– Vi har bidragit med kunskap om varför det är viktigt att planera för unga tjejer och hur man kan ha ett normkreativt förhållningssätt till form, säger Rebecca Rubin.
Hon och Angelika Åkerman ska nu delta i arbetet när Global utmaning bygger upp en innovationshubb för feministisk stadsutveckling i Botkyrka. Första workshopen ska hållas i september i år.
Elin Andersdotter Fabre är programansvarig för Hållbara städer vid tankesmedjan Global utmaning som startade #Urbangirlsmovement.
– Unga tjejer måste få större utrymme i debatten och i det offentliga rummet om vi ska nå en hållbar utveckling. Jag ser feministisk stadsutveckling som ett bra verktyg och arkitekterna är en viktig del i arbetet, säger Elin Andersdotter Fabre.
#Urbangirlsmovement
I projektet #Urbangirlsmovement samarbetar Global utmaning med flera organisationer för att fördjupa kunskapen inom feministisk stadsutveckling, exempelvis Kounkuey Design Initiative i Nigeria, Safe City, Slum Dwellers International, White, Stockholms stad, Umeå kommun, Säkra platser, KTH och Tengbom, HSB, Riksbyggen, Byggnads, Fryshuset, WWF och Block by block.
I december 2017 presenterades rapporten #Urbangirlsmovement – från lokala goda exempel till globala lärdomar, med exempel på feministisk stadsutveckling, från slumområden i Kibeira, Nairobi till projekt i kollektivtrafiken i New Delhi.
Rebecca Rubin och Angelika Åkerman på White fick höstas utmärkelsen Årets Arkitekt(h)en på Arkitekturgalan för projektet Flickrum som de drev tillsammans med Anna Ågren på White, Ungatur, Skarpnäcks ungdomsråd och Moa Lindunger.