Gå till innehållet

Stämman lägger tungt uppdrag på etiska nämnden

Medlemsmotionerna om etik ledde till en av de stora diskussionerna på Sveriges Arkitekters stämma – och bidrog till att förbundets etiska nämnd får ett omfattande uppdrag kommande mandatperiod.

Ett av de första besluten vid Sveriges Arkitekters stämma var att ge förbundets etiska nämnd i uppdrag att se över Sveriges Arkitekters etiska program och regler och göra dem mer kända. Etiska nämnden har själv identifierat att det är viktigt att reglerna ger den enskilda arkitekten stöd i yrkesutövningen och vid etiska dilemman. Och att reglerna behöver vara tydligare när det gäller individ och företag, att de idag är svåra att tillämpa till exempel i situationer med prisdumpning.

Två av motionerna till stämman berörde också etikfrågor, där just låga timpriser och även att rita vidare på annan arkitekts projekt togs upp. 

”Vi upplever brott mot de etiska reglerna i princip varje projekt. Vi tycker att de etiska reglerna är uddlösa”, var budskapet i en av motionerna där de som skrivit under önskar att brott mot de etiska reglerna ska innebära konsekvenser och att förbundet ska synliggöra dem som bryter mot reglerna. 

Motionerna ledde till mycket diskussioner men i bägge fallen gick stämman på styrelsens linje, att frågorna hanteras i Etiska nämndens kommande utredning. Även som svar på ytterligare en motion om prisdumpning, hänvisade styrelsen delvis till utredningen, vilket godtogs av stämman.

Om prisdumpning och rita vidare på annans projekt delvis kan räknas som företagarfrågor, blev förbundets fackliga verksamhet nästa stora diskussionsämne.

Stämman sa ja till att förbundet ska agera mot bristande arbetsmiljö för medlemmar i kommun. Stämman sa också ja till en motion om att förbundet ska utreda hur man kan balansera resurserna och stärka den fackliga verksamheten. Stämman beslutade även att förbundet ska verka för att lokalföreningarna ser över instruktionerna till sina respektive valberedningar, för att säkerställa att personer med fackligt engagemang och erfarenhet finns bland stämmoledamöterna. Det samma ska gälla val till förbundsstyrelsen.

Medan det i behandlingen av de flesta motionerna i stort sett rådde enighet mellan stämman och förbundsstyrelsen, valde stämman en annan linje i två fall. Medan styrelsen yrkade bifall för motionen att direkt verka för förkortad arbetstid, ville stämman ta ett modifierat beslut att istället utreda möjligheten till en förkortad arbetstid med bibehållen lön. Beslutet föregicks av en diskussion bland annat om hur förkortad arbetstid med bibehållen lön går ihop med att företagen tar betalt per timme.

En annan vattendelare blev motionen om att Sveriges Arkitekter bör agera i enlighet med internationella domstolen i Haags utlåtanden kring Israel och Palestina. Styrelsen ville avslå motionen bland annat med motiveringen att det ”inte är förbundets roll att ta ställning i eller agera i världens olika krig och konflikter” men en majoritet på stämman röstade för att fyra av fem punkter i motionen (nr 1, 3, 4 och 5) fick bifall.

När det sedan blev dags för val av förtroendevalda, stod det klart att en av platserna i styrelsen blev tom, sedan en föreslagen kandidat valde att lämna.

“Samhällsklimatet är idag allt mer extremistiskt och polariserande. I den situationen är det centralt för Sveriges Arkitekter att bibehålla sin ställning som förbund för alla arkitekter i syfte att driva kårens frågor. I och med att stämman valt att ta politisk ställning och därmed bidra till polarisering i en fråga som inte rör kåren, står jag inte längre till valberedningens förfogande”, lyder styrelsekandidatens skriftliga utlåtande vid stämman.

Även valet av ledamöter till den etiska nämnden, som fått det tunga utredningsuppdraget, sköts på framtiden efter synpunkter om brist på geografisk representation i valberedningens förslag.

Både den sista styrelseledamoten och Etiska nämnden kommer att väljas vid en extrainsatt stämma.

Ytterligare beslut i korthet:

Sveriges Arkitekter ska

  • tillsätta en Framtidskommission för att studera branschens framtid och säkra professionens överlevnad på sikt.
  • ta fram ett karriärprogram för nyetablerade arkitektkontor med danska START-programmet som förebild.
  • uppdatera förbundets handlingsplan för klimat och biologisk mångfald, Vägen framåt.
  • uppdatera och kommunicera förbundets egen klimatpolicy.
  • verka för arkitekttävlingar om rivningshotade byggnader.
  • uppdatera förbundets kommunkationsstrategi så att den signalerar brådskan och angelägenheterna kring kriserna för klimat och biologisk mångfald.

Utöver detta beslutades om styrelsens förslag till verksamhetsprogram med nio mål, med ett antal tillägg i formuleringarna.

Stämman beslutade även att medlemsavgiften höjs med två procent per år vilket innebär att fullbetalande medlem betalar 401 kronor i månaden 2025 och 409 kronor i månaden 2026.

Sveriges Arkitekters information angående stämman finns på förbundets hemsida arkitekt.se.

Artikeln har uppdaterats.

Mer om Stämma 2024

Mer att läsa