De tog hem segern om Bjärreds framtid
En vinnare för Framtidens Bjärred är korad. Bland 60 godkända förslag var det Arkitema architects tävlingsbidrag Bjärreds vångar som juryn gillade mest.
Lomma kommun vill skapa en ny stadsdel. Därför bjöd kommunen tidigare i vår in till en allmän projekttävling för ett område norr om Bjärreds centrum. Och nu har juryn utsett en vinnare.
Arkitema architects Bjärreds vångar får beröm av juryn för att förslaget “knyter samman befintliga gröna rum från norr till söder med ett tilltalande grönt stråk”.
– Vår vision var att skapa en plats som kombinerar den storslagna naturen med en levande boendemiljö på ett bra sätt. Vi vill ta vara på och utveckla områdets olika identiteter och kvaliteter och samtidigt binda ihop dessa delar med varandra. Kopplingen mellan Bjärred och Borgeby kan ses som händer som sträcker sig efter varandra, säger arkitekten Anna Schlyter, kreativ ledare för Bjärreds vångar.
Juryn lyfter också fram den blandade bebyggelsen, kopplingarna till centrum och en realistisk bearbetning av kompensationsområdet som skäl till att Bjärreds vångar segrade.
– Det är en alltid en avvägning hur mycket man ska satsa på tävlingar. Vi prioriterar gärna att delta när vi har möjlighet och just den här tävlingen kändes jättespännande av flera anledningar. Ett extra plus är att vi finns lokalt och nu ser vi mycket fram emot den fortsatta processen. Vi tror verkligen på vår vision för Bjärred, säger Anna Schlyter.
Arbetet med Bjärreds vångar beskriver Anna Schlyter som ett väldigt lyckat samarbete mellan Arkitemas Architects kontor i Malmö och Köpenhamn, samt mellan landskapsarkitekterna och arkitekterna.
Kommunstyrelsens ordförande Robert Wenglén (M) sitter med i tävlingsjuryn. Han tycker att det vinnande förslaget visar på en bra förståelse för områdets utmaningar.
– Ett viktigt skäl till arkitekttävlingen är att vi behöver lyfta Bjärred och skapa mer liv och rörelse. Bjärredborna vill att det händer något. Det vinnande kontoret har bäst lyckats med det. Och de har samtidigt haft ögonen på gröna och blåa värden – alltså natur, vatten och vind, säger Robert Wenglén.
Han konstaterar samtidigt att inget av de tävlande förslagen har varit helt hundraprocentiga. Därför kommer kommunen att sätta sig ner med vinnaren för att reda ut en del frågetecken, innan man jobbare vidare för att ta fram en detaljplan.
– Vi är väldigt förtjusta i förslaget. Men vi har en del synpunkter, bland annat på placeringen av till exempel förskolor, äldreomsorg och vägdragningar, säger Robert Wenglén.
Förstaplatspengen ligger på 500 000 kronor. Kontoren Loerekker Olsson architects, och Kjellgren Kaminsky Architecture tillsammans med Mareld Landskapsarkitekter hamnade på delad andra plats och får 200 000 kronor vardera. Tävlingen genomfördes av Lomma kommun i samarbete med Sveriges Arkitekter.