De startade eget efter konkursen: ”Kändes helt rätt”
Elias Broström och Petra Lindfors startade eget efter att företaget de var delägare i gått i konkurs.
– Vi hade aldrig startat eget om vi inte hamnat i den här krisen, men nu i efterhand undrar jag varför vi var så rädda, säger Petra Lindfors.
Petra Lindfors och Elias Broström hade jobbat tillsammans på Visbyark på Gotland i fem år och de både hade varit delägare i tre respektive fyra år när företaget med ett 20-tal anställda och nio delägare i vintras tvingades till konkurs.
– Vi hade några stora projekt som inte gick igenom och då gick det jättefort, det var obehagligt faktiskt, säger Petra Lindfors.
Hon och Elias Broström hade ett par pågående projekt i bolaget som de jobbade vidare med i konkursboet under en månads tid, innan konkursförvaltaren bad dem att avveckla och meddela kunderna att företaget inte finns kvar.
– Då var vi tvungna att besluta om vi skulle driva projekten vidare i eget bolag och vi tvekade aldrig. Det kändes helt rätt, även om det kom ur en kris. Vi hade ju aldrig startat eget i en lågkonjunktur om vi haft ett val, säger Petra Lindfors.
Några av deras tidigare kollegor på Visbyark söker nya anställningar men flera har också startat eget efter konkursen.
– Nu är vi flera mindre företag, vilket ger möjligheter till samarbeten. Det är flexibelt, vi har mindre omkostnader och kan skala upp och ner genom att gå ihop med andra i större projekt. Det känns som en stor frihet, säger Petra Lindfors.
Är det bara för att ni tidigare jobbat på samma kontor som det funkar och kunderna tycker att det är ok?
– Vi jobbar ju även med arkitekter som inte varit på Visbyark innan. Men det är säkert en förtroendefråga också. På en mindre marknad som Gotland blir det mer personligt.
Petra Lindfors ser inte framför sig att hon och Elias Broström framöver kommer att skala upp igen och anställa många fler.
– Vi kan absolut växa litegrann men vill absolut inte tillbaka till ett mellanstort kontor som visade sig ha svårt att ställa om i en lågkonjunktur. Vi trivs väldigt bra med att vara små och kunna skala upp och ner. Det känns tryggast just nu.
Vi kan absolut växa litegrann men vill absolut inte tillbaka till ett mellanstort kontor som visade sig ha svårt att ställa om i en lågkonjunktur.
Petra Lindfors säger också att en positiv sak med konkursen var att den gav tillfälle till eftertanke, tid att fundera på hur de vill jobba och med vad.
– För oss är det en hjärtefråga att jobba mer hållbart och vi vill kunna fokusera på att vidareutbilda oss, vilket blir möjligt när vi kan planera vår tid själva, säger hon.
Just nu har företaget både stora och små projekt.
– Gotländska marknaden innebär väldigt olika typer av projekt där beställarna ser en fördel i att arkitekterna finns lokalt. Vi har mycket att göra just nu och hoppas att det håller i sig. Men av erfarenhet vet vi ju att det kan svänga snabbt, så vi vågar inte ropa hej.
Hur kan ni gardera er för att det svänger?
– Det är genom att inte ha för höga omkostnader, just genom att vara små och flexibla och kunna anpassa oss till vad marknaden kräver.
Har du någon hälsning till kollegor i branschen som råkar ut för samma sak som ni gjorde?
– Ja, vi hade ju aldrig startat eget om vi inte hamnat i kris. Men nu i efterhand undrar jag varför vi var så rädda för det. Jag tror att man har mycket att vinna på att våga.