Cyrillus Johansson får monument i Hofors
Ett medborgarförslag har lett till att arkitekten Cyrillus Johansson, känd bland annat för att ha ritat Värmlands museum och Årstabron på 1920-talet, får ett eget monument i Hofors i Gästrikland.
Det är bildkonstnären Tord Larsson som arbetar med det 200 kilo tunga monumentet som den 14 augusti avtäcks i Hofors, en av de många bruksorter där Cyrillus Johansson ritade bostäder åt tjänstemän och arbetare.
– Arkitekter brukar inte få monument, de är väldigt viktiga men oftast inte så synliga. Cyrillus Johansson var otroligt produktiv i en tid när hela Sverige skulle byggas men är trots det ganska okänd för allmänheten. Det känns fint att lyfta fram honom i ljuset, säger Tord Larsson.
Monumentet består av en bronsplakett och en järnkonstruktion i laserskuren plåt. Grundidén till utformningen fick Tord Larsson när han besökte Cyrillus Johanssons villa Arken på Lidingö.
– Jag har valt att anknyta till trädgårdsstaden som var en av Cyrillus Johanssons käpphästar och till hans stora intresse för japansk och kinesisk arkitektur. Och så lite nyklassicism, inte att förglömma när det gäller Cyrillus Johansson, säger Tord Larsson.
Själva plaketten har Tord Larsson skapat efter ett porträtt där Cyrillus Johansson står på toppen av sin karriär 1929, då han på förmiddagen hade invigt Värmlandutställningen och på eftermiddagen Värmlands museum.
– Sen kom ju Stockholmsutställningen 1930 och funkisen slog till med full kraft. Men Cyrillus Johansson fortsatte att arbeta i 20-talsklassicismen, vilket man också kan beundra honom för, säger Tord Larsson.