Att tänka på framför skärmen
Det blå ljuset hjälper oss att vara pigga på dagen men kan ställa till det på kvällen. Frida Rångtell vid Uppsala universitet hjälper oss att reda ut grunderna och tipsar om hur vi ska förhålla oss till ljuset från våra bildskärmar.
En snabb googling på “blått ljus” genererar en uppsjö av nyhetsartiklar som alla på olika sätt behandlar hur det blå ljuset, främst från bildskärmar, påverkar oss. För att förstå varför blått ljus är en grej överhuvudtaget behöver vi gå tillbaka till hur våra kroppar fungerar. Den biologiska klockan, vår dygnsrytm, är nämligen beroende av ljus.
– Och den behöver vår hjälp att ställa in sig rätt. Vi behöver mycket ljus under de timmar då vi ska vara vakna och mindre ljus då vi ska sova, säger Frida Rångtell, som disputerade vid Institutionen för neurovetenskap, Uppsala universitet, tidigare i år.
Här spelar det blå ljuset en avgörande roll. Det skickar nämligen signaler till hjärnan som hämmar produktionen av melatonin, vilket är det hormon som hjälper oss att bli trötta. Det blå ljuset kommer bland annat från våra arbetsverktyg, såsom datorer, surfplattor och mobiltelefoner, men finns framför allt i dagsljus.
Sitter du framför datorn och ritar en hel arbetsdag får du inte lika mycket ljus som om du hade varit ute i dagsljus. Om du känner dig trött under arbetsdagen kan det därför hjälpa att gå ut och ta en promenad på lunchen eller placera din arbetsplats närmare ett fönster med mycket ljusinsläpp, tipsar Frida Rångtell.
Av samma anledning kan det därför var lämpligt att minska ner på det blå ljuset ju närmare du kommer läggdags. Många har säkert använt de så kallade nattljusinställningarna som finns till bland annat mobiltelefoner. Inställningen ersätter det starka blå skärmljuset med en mer dämpad orange ton. Men huruvida det faktiskt hjälper dig att somna är än så länge inte helt klarlagt.
I en studie som Frida Rångtell var med och genomförde fick en grupp friska studenter läsa på en surfplatta under två timmar innan de skulle sova, samma grupp fick vid ett annat tillfälle läsa en fysisk bok. Resultatet av studien visade inga tecken på att studenternas sömn blev påverkad av skärmljusexponeringen.
– Mycket handlar om tajming. Jag tror det lätt kan bli en falsk trygghet om man enbart förlitar sig på att ta bort blått ljus på kvällen. Det handlar också om hur vi använder tekniken. Läser du jobbmejl som stressar dig på kvällen spelar det förmodligen inte så stor roll att du tagit bort det blå ljuset, det kan störa din sömn i alla fall, säger Frida Rångtell.