Arkitekter i pilotprojekt för klimat och jämställdhet
Pilotprojektet Villazero i Borlänge står nu färdigt. Maja Gesar och Tina Ljunggren är ansvariga arkitekter på Mondo arkitekter och har jobbat med projektet i ett nära samarbete med småhusleverantören och byggentreprenören.
Pilotprojektet Villazero, ett koldioxidneutralt småhus i Borlänge, sjösattes för två år sedan och är ett samarbete mellan Mondo arkitekter, Fiskarhedenvillan och Structor byggteknik med stöd av Region Dalarna. Jämställdhet och klimat har varit i fokus.
– Vårt koncept, Form follows footprint, genomsyrar projektet. Alla beslut som tagits kring utformning av huset har utgått från klimatavtrycket. Gestaltningen blir intressant och spännande med de ramarna att förhålla sig till. Ett exempel är det asymmetriska taket som utformats för optimal placering av solpaneler, säger Maja Gesar på Mondo arkitekter.
Under byggnationen har projektet rönt uppmärksamhet med ett kvinnligt bygglag med vilket man velat sätta ljus på den ojämställda byggbranschen, göra ett statement och lyfta kvinnliga förebilder. I övrigt, på tjänstemannasidan, har projektet varit jämställt.
– Arkitektkontoren är de mest jämställda arbetsplatserna i byggbranschen, men vi möter en ojämställd bransch. Närvaron av fler kvinnor i projektet har påverkat stämningen på ett positivt sätt. Det gör att man lär sig mer och kommer längre, säger Tina Ljunggren.
Som ett relativt litet arkitektkontor har Mondo arkitekter uppskattat samarbetet som gett stöd och möjligheter att lära inför framtiden. Tina Ljunggren tycker att det har varit lyxigt att ha så många kollegor.
– Vi samarbetar alltid med andra men här har vi varit en enhet som jobbat mot samma mål. Vi på Mondo har ritat och bollat idéer i en utformningsgrupp med tre personer från Fiskarhedenvillan, säger Tina Ljunggren.
Villazero är byggt i trä från grundläggning till yttertak och arkitekterna är nöjda med det konsekventa materialvalet. De är också stolta över husets effektiva planlösning. I Villazero får mycket plats på liten yta samtidigt som takhöjden ger rymd. Huset är flexibelt utformat och innehåller en uthyrningsdel.
– Som arkitekter kan vi bidra till hållbarhet genom att rita hus som kan anpassa sig efter nya krav och förändrade förhållanden, säger Maja Gesar.
Villazero är en pilot för certifieringen NollCO2 vilket innebär att huset ska betala tillbaka sin klimatskuld på femtio år. Men enligt uppgift kommer koldioxidskulden för Villazero att vara kvittad redan inom ett decennium. Huset är också certifierat enligt Svanen.
Arkitekterna på Mondo Arkitekterna skulle helst vilja ta sitt koncept ännu längre i nästa projekt. De vill se mer klimatneutralt byggande.
– Jag hoppas att det blir en nisch inom småhusbranschen och att det kommer att finnas många privatpersoner som vill bygga koldioxidneutralt framöver, säger Tina Ljunggren.