Gå till innehållet

Så sparar du smart – privatekonomens bästa tips

Sjunkande boräntor och inflation har gett många hushåll mer utrymme i plånboken igen, efter en tid av högre utgifter. Riksbanken bedömer också att styrräntan faller ytterligare framöver. Så nu är ett bra tillfälle att se över sitt sparande och sina investeringar.

Gör en smart sparplan

Om det ekonomiska utrymmet ökar är det bra att göra en smart och realistisk sparplan – och bestämma sig för att hålla sig till den. 

”För att komma igång kan det vara bra att ha ett mål med sitt sparande. Det kan vara något konkret, som en resa eller att köpa bostad. Men det kan också handla om att man vill öka sin ekonomiska trygghet. Oavsett vad du sparar till är det bra att försöka konkretisera målet med en summa eller en fast avsättning per månad. Då är det lättare att veta hur mycket och hur länge du behöver spara”, säger Jennie Sandén, privatekonom på Danske Bank.

Så kan du spara på kort och lång sikt

Sparar du på lång sikt kan det vara en god idé att placera pengarna på börsen. Det kan på sikt ge mer avkastning än ett traditionellt sparkonto. Sparar du däremot på kort sikt, kanske till en buffert, så är det klokt att ha pengarna på ett sparkonto. 

Om du sparar kortsiktigt, till exempel till en buffert, är det viktigt att du kan komma åt pengarna och använda dem om något oförutsett händer. Därför bör pengarna sättas in på ett sparkonto. Börja med att ta reda på hur stora utgifter du har varje månad och se till att du skapar en sparbuffert som gör att du klarar dig ungefär 6 månader om du plötsligt skulle stå utan inkomst. 

”Placerar du din buffert på ett fasträntekonto är räntan förutbestämd. Men läs noga igenom villkoren för fasträntekontot,”, säger Jennie Sandén. 

Jennie Sandén, privatekonom på Danske Bank

För att få möjlighet till högre avkastning kan du placera ditt långsiktiga sparande i fonder och aktier. Då ger du pengarna möjlighet att växa över lång tid.  Sparformer som passar långsiktigt sparande är Investeringssparkonto eller en fond-/aktiedepå, där du kan investera i aktier och fonder. 

Om du väljer att spara i aktier och/eller fonder är det viktigt att komma ihåg att historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden eller aktier kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det kan också i efterhand visa sig varit ett sämre alternativ än andra sparformer.

Fyra tips – så kan du tänka när det gäller sparande:

  1. Ha separata konton för olika sparande så att frestelsen att spendera pengar minskar. Sitter allt på samma konto finns risken att du spenderar mer än du tänkt dig, på t.ex. semestern eller ett stort inköp. 
  2. Spara så att du har en buffert först – på det sättet kan du känna dig trygg med att ha råd med oförutsedda händelser. 
  3. Spara löpande och tänk långsiktigt. Ett månadssparande som placeras i fonder innebär att du köper fonder i både uppgång och nergång. Det betyder att du sprider riskerna.
  4. Långsiktigt sparande, exempelvis till barn, har historiskt visat sig ha bäst chans att växa över tid om det placeras på börsen.

Som medlem i Sveriges Arkitekter kan du ta del av ett av marknadens mest förmånliga erbjudanden. Du får bland annat personlig rådgivning utifrån dina behov. 

Klicka här för att komma till ett unikt medlemserbjudande.

Insättningsgaranti

Kontot omfattas av den danska insättningsgarantin (Garantiformuen) med kompletterande skydd från den svenska statliga insättningsgarantin.

Kontohavare har enligt Garantiformuen rätt till ersättning för sin sammanlagda kontobehållning i banken med ett belopp om högst
100 000 euro. Om motvärdet av 100 000 euro skulle understiga
1 050 000 kronor, som är det svenska garantibeloppet, kommer den svenska beloppsbegränsningen att gälla. Utöver detta belopp kan kontohavare under vissa förutsättningar få ersättning för vissa insättningar som hänförs till särskilt angivna händelser. 

Garantiformuen kommer att utbetala garantin genom att, senast inom sju arbetsdagar från den dag banken försattes i konkurs eller danska myndigheter beslutat att garantin ska träda in, skicka ett betalningsuppdrag till Riksgälden som därefter utför utbetalningen.

Mer information om insättningsgarantin här.

Mer att läsa