De är en del av starta eget-boomen
Över 900 arkitektföretag startade förra året. 425 av dem var aktiebolag. Låt dig inspireras av fyra av dem som tagit steget till eget.
Lina Horndahl och Victor Lekander startade sitt gemensamma aktiebolag Victor och Lina arkitektkontor i Jönköping. Innan de startade hade de båda varit anställda på ett större arkitektkontor och jobbat tillsammans i tolv år.
– Vi kände båda två att det var dags att göra något annat och jag tror att det var jag som ställde frågan till Victor om han ville starta företag med mig, säger Lina Horndahl, vd och byggnadsingenjör.
Att de startade eget berodde bland annat på att de tyckte att organisationen där de arbetade var för stor.
– Vi hade inte längre direktkontakt med kunder vilket vi saknade och vi ville också ha snabbare beslutsvägar. Den personliga kontakten tycker vi är viktig och det är därför vi heter Victor och Lina, säger Victor Lekander som är arkitekt.
Victor och Linas tips till den som vill starta företag
- Våga be om hjälp.
- Var tydlig mot kunder och beställare.
- Våga tacka nej till uppdrag.
En annan anledning till att de startade bolag ihop är att de tycker att de kompletterar varandra bra. De har också båda med sig ett hållbarhetstänk i allt de gör. Deras kunder är allt från stora byggbolag till fastighetsägare och privatpersoner.
De bästa med att ha eget företag är friheten och att ha insyn i hela processen, menar Victor Lekander och Lina Horndahl. Ingen information går förlorad och allt blir roligare. Att det är fler arkitekter som har startat eget under 2021 än åren innan förvånar dem inte.
– Många arkitekter arbetar på stora företag där det lätt blir lite fabrikskänsla och inte känns lika kreativt som tidigare. Det kan ha gjort att fler startar eget, säger Lina Horndahl.
Till alla som går och tänker på att starta eget vill Victor Lekander och Lina Horndahl bara säga en sak – go for it!
– Visst pratade vi en del innan vi tog steget och vi fick också reaktioner från omgivningen om att vi var modiga som gick från ekonomisk trygghet med en anställning till eget företag. Men ibland analyserar man för mycket och det kan hämma. Jag tycker inte att man ska tveka att starta eget om man går i sådana tankar, säger Victor Lekander.
…
Innan Larsola Bromell startade sitt företag Bromell Landskapsarkitekter, var han landskapsarkitekt och trädspecialist i Malmö stad. Under pandemin såg han fördelarna med att styra sin tid själv.
– Jag har haft en nyfikenhet på att någon gång starta eget och nu passade det bra att göra det, säger han.
Företaget finns på Österlen i Skåne och huvudinriktningen är landskapsarkitekturen.
– Jag brukar tänka på träd som verktyg. Man måste börja se träd som fundamentala byggstenar i stadsbyggnadsarbetet. Mitt företag arbetar med att hjälpa både kommuner och konsultfirmor att dels ta fram tekniska lösningar för att kunna använda träd på ett visst sätt, dels beskriva åtgärder för att ”vitalisera” träd, att förbättra befintliga träds förutsättningar. Företaget hjälper därutöver till med att visa och berätta om hur den urbana skogen också har funktioner som är alldeles nödvändiga för att kunna bygga en hållbar stad.
Larsola Bromells tips till den som ska starta företag
- Bygg upp ett bra yrkesnätverk innan du startar ditt företag. Det kan bli en grund för kommande uppdrag.
- Se till att ha en ekonomisk buffert för den första tiden. Det är mer kostnader än det man först tänker på som tillkommer, som företagsförsäkringar med mera. Det kan innebära att man i början inte kan ta ut en avtalsenlig lön.
- Prata igenom att du vill starta företag med dina närmaste så att alla är med på vad det kan innebära att ha en sämre ekonomi under en tid.
Att starta eget företag har också handlat om en önskan om att kunna forma sin vardag mer själv. Nu kan han både arbeta som landskapsarkitekt och få utrymme för hantverk och konstnärlig verksamhet i företaget.
– Det är bara jag som bestämmer vilka uppdrag jag ska ta mig an. Jag kan bestämma över min tid själv och ta uppdrag både som landskapsarkitekt och uppdrag där jag får arbeta mer praktiskt med byggnadshantverk. Utöver det har jag dessutom fått mer utlopp för min kreativitet genom att arbeta en dag i veckan med keramik, säger Larsola Bromell.
…
Tidigare var Henric Munde chefsarkitekt på husfabrikanten Lindbäcks. Nu är han en av sex delägare i det nystartade företaget Trähem som finns i Stockholm. Han startade Munde arkitekter under förra året och sedan början av 2022 är han en av delägarna i fastighetsutvecklingsbolaget.
– Vi vill bygga vackert men inte nödvändigtvis exklusivt, trähus för den breda massan, gärna hyresrätter. Vackra fina trähus för många, säger han.
Henric Munde älskar hus och den kreativa processen som finns i att bygga dem. Tidigare arbetade han på arkitektkontor. Därefter gick han över till byggbolag och nu har han tagit på sig fastighetsutvecklarhatten.
– Det är roligt att vara den som driver i gång ett projekt och aktiverar hela processen.
För att ta en marknadsposition krävs en bred kompetens, att få ordning på finansieringen och samarbete, poängterar han. Henric Munde lyfter också vikten av att de som driver bolaget ska komplettera varandra.
Han ångrar bara en sak och det är att han inte startade eget tidigare. Han tror att en anledning till att många nya bolag såg dagens ljus under förra året är att människor har tänkt till kring vad som verkligen är viktigt i livet under pandemin. Att många då valde att kasta loss förvånar honom inte.
– Det är otroligt spännande och kreativt att ha eget företag, säger Henric Munde.
Henric Mundes tips till den som ska starta företag
- Gör det med hjärtat.
- Gör det med vänner som kompletterar varandra, det tror jag är nyckeln till framgång.
- Vila på söndagar, gör man något man tycker är kul måste man ha en balans och också få återhämtning.