“Vi heter Sveriges Arkitekter, inte Anonyma Arkitekter!”
Svenska arkitekter är tyvärr inte särskilt duktiga på att följa de lagar och regler som finns gällande upphovsrätt, anser Arne Ludvigsson.
Tage Hertzell har i en debattartikel på Arkitektens webb 13/6 tagit upp hur arkitekterna tillämpar upphovsrätten. Jag vill understryka vad som sägs i inlägget. Allt finns nämligen på plats, både lagbestämmelser och egna etiska regler om upphovsrätt. Ändå är arkitekterna inte något lysande exempel på att följa varken lagar eller regler trots att det ligger i deras eget intresse.
Lagtexten som reglerar upphovsrätten finns i lagen (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk. Det vi arkitekter vanligen sysslar med kallas i 1 kap 1 § punkt 6 för alster av byggnadskonst.
Sveriges Arkitekter har på flera förbundsstämmor, senast 2016, beslutat om etiska regler, som syftar till att genom god yrkesetik och affärsetik befrämja en god yrkessed.
Några av reglerna handlar om upphovsrätt och återges nedan.
9. Arkitekten ska märka sitt arbetsresultat med uppgift om upphovsmän och i övrigt aktivt hävda och bevaka sin upphovsrätt.
10. Arkitekten ska respektera upphovsrätt och andra immateriella rättigheter. Arkitekt som erbjuds att fullfölja, utveckla eller förändra annan arkitekts verk ska före åtagande personligen underrätta denne.
11. Arkitekt som bearbetat annans verk ska namnge ursprunglig upphovsman när handlingar som beskriver verket presenteras.
Följer vi våra etiska regler om upphovsrätt? Om svaret är ”Ja” så kan någon raljera och påstå att det vi arkitekter ritar är så alldagligt, att de ”alster av byggnadskonst” vi lämnar ifrån oss, inte når upp till verkshöjd och därför inte behöver märkas med namn. Det är helt enkelt inte värt att sätta sitt namn på ritningarna! Men så är verkligen inte fallet. Arkitekter är så måna om att projektet ska bli bra, att många timmar läggs ner utan debitering för beställaren. Detta av ren yrkesstolthet. Men i alltför många fall sker detta utan att arkitekten märker ritningarna med sitt namn.
Vi måste därför inta ett mera skärpt förhållande till upphovsrätten. Vi måste nå upp till den etiska nivå som våra regler föreskriver. På sikt ger detta också ett bättre ekonomiskt utfall, bättre projekt och högre anseende i samhället.
Arkitekter! Kom ut ur anonymitetens dimma! Vi heter Sveriges Arkitekter, inte Anonyma Arkitekter! Hävda upphovsrätten!