Hon startade podd om integration
När arkitekten Sahar Almashta fått idén om en podcast om integration tog det bara två veckor innan hon hade riggat en inspelningsstudio i sitt kök. I juli sändes det första avsnittet.
Sahar Almashta hade redan arbetat med utbildningar och föreläsningar kring integrationsfrågor i flera år genom sitt företag SA Knowledge Exchange när hon fick idén om en podcast kring frågorna.
– Jag tänkte att om inte jag gör en podcast om integration, vem ska då göra det? Och för mig räcker det att fatta beslut, jag är en actionmänniska.
I första avsnittet talar hon med Tomas Sandström på Praktikertjänst, som hon samarbetat med i flera år, om arbetsgivarperspektivet på integration och lönsamheten med lyckad integration.
– Mångfalden är här redan. Vi behöver se till att integrationen blir lönsam för både samhället och för människorna som kommer hit.
I avsnitt två, som nyligen publicerats, intervjuar hon Hassan Blasim, en irakisk författare som bor i Finland sedan 2004, om flyktingfrågan och integration.
– Jag gjorde intervjun på arabiska under en festival i Bohuslän och spenderade hela semestern på att översätta och redigera tillsammans med en tekniker vid mitt köksbord, berättar hon.
Finansieringen har hon stått för själv, men hon hoppas på sponsorer för att kunna fortsätta.
– Jag måste visa något först, man kan inte ansöka om stöd och finansiering om man inte visar vad man gör. Och podden gör sitt eget jobb, jag blir jätterörd. Samtalet med författaren nådde 2500 personer, det är fascinerande.
Tidigare har Sahar Almashta jobbat som arkitekt på bland annat Sweco men också haft flera andra uppdrag och engagemang, bland annat som huvudansvarig för flera projekt för Migrationsverket. År 2011 startade hon företaget SA Knowledge Exchange för att arbeta med integration i praktiken genom utbildningar och föreläsningar.
– Jag tycker att jag kan göra mer nytta genom att arbeta med de här frågorna än som projekterande arkitekt, säger hon.
Men hon vill gärna göra en podd med en arkitekt om frågan mångfald och integration.
– Rent generellt har integrationen varit trög och misslyckad, det är inte okej att det i genomsnitt tar sju år innan människor som kommer hit står på egna ben. Det är slöseri att människor med utbildning och erfarenheter inte kan komma i arbete snabbare, och det gäller alla yrkesgrupper.
Lyssna på Podcasten Integration i praktiken