Nu blir det lättare att få praktik
Ett nytt kollektivavtal för praktikanställningar ska lösa ett av problemen som lågkonjunkturen har fört med sig: att kontoren drar ned på praktikanter.
En grupp som drabbas mycket hårt av lågkonjunkturen är studenter och nyexaminerade arkitekter. Inte nog med att det är svårt att få sitt första jobb, när många kontor säger upp personal. Det har blivit mycket svårare att få praktik, vilket är första steget in på arbetsmarknaden för arkitekter.
Både arbetsgivarsidan och Sveriges Arkitekter har visat sig vara väldigt eniga i att försöka lösa denna viktiga branschfråga. Det har nu mynnat ut i ett nytt kollektivavtal kring just praktikanställning.
– Vi har fört diskussioner med Innovationsföretagen om det här en längre tid och har nu landat i ett nytt avtal som vi tror kan undanröja ett av de hinder för att kunna anställa praktikanter som arbetsgivarna upplever, säger Jens Andersson, förbundsjurist på Sveriges Arkitekter.
Det finns några olika saker som har fått arbetsgivarna att tveka kring om de ska våga ta in praktikanter samtidigt som de säger upp anställda på grund av arbetsbrist. En orsak är företrädesrätten som en anställd har i nio månader efter att ha jobbat sin sista dag vid uppsägning.
– Det har funnits en otydlighet för arbetsgivarna vad som gäller vid en praktikanställning om de har sagt upp medarbetare, säger Kajsa Eldin, förhandlingschef på Innovationsföretagen.
Nu har man löst den otydligheten – ingen företrädesrätt gäller vid praktikanställning. Varken för tidigare anställda eller för praktikanten själv, när anställningen upphör. Kajsa Eldin tror att detta kan göra det enklare för arbetsgivare att motivera och förklara för sina medarbetare varför praktikanter kan anställas trots att företaget också säger upp eller har sagt upp. Det rör sig om två olika anställningsformer som inte konkurrerar med varandra.
– Det är svårare och känsligare för arbetsgivarna att anställa praktikanter i lågkonjunktur. Jag tror att många är rädda för att det kan sticka i ögonen hos anställda och tidigare anställda. Det blir också svårare att ta hand om praktikanter när man har gjort neddragningar. Den utmaningen kommer vi inte åt med ett avtal.
Samtidigt är arkitektyrket beroende av ett fungerande ”lärlingssystem”. Många tar ett års praktik under utbildningen. Risken i lågkonjunktur är att flera generationer färska arkitekter aldrig får sin praktik, vilket leder till att många lämnar branschen.
Det är viktigt för branschen att vi inte tappar utbildade arkitekter till andra yrken. Den här konjunkturen kommer att vända och då behövs alla arkitekter.
– Vi har kommit överens om en förändring för att fånga upp de som inte fått någon praktik efter att lågkonjunkturen slog till i oktober 2022. Det blir nu möjligt att söka praktiktjänster fast man inte är helt nyexaminerad och kanske har jobbat med något annat sedan dess. Det är viktigt för branschen att vi inte tappar utbildade arkitekter till andra yrken. Den här konjunkturen kommer att vända och då behövs alla arkitekter, säger Kajsa Eldin.
Stina Ljungkvist, vd på Carlstedt arkitekter, förstår de svåra avvägningar som många kontor ställs inför när det gäller att ta in praktikanter samtidigt som relativt nyexaminerade arkitekter har sagts upp.
– Det kan kännas problematiskt, det är inte så konstigt. Men jag tycker att det är bra att reglerna blir tydliga så att det ena inte ställs mot det andra, säger hon.
Carlstedt arkitekter har under våren haft två praktikanter och hoppas kunna ta emot två nya praktikanter i höst.
– För mig som ung blev praktiken en möjlighet att vänta ut lågkonjunkturen på 90-talet och vara redo när det vände. Det är så vi måste se det nu också. Vi har alla ett ansvar att hjälpa de unga som valt att bli arkitekter så att vi inte går miste om deras kompetens när konjunkturen vänder.
Det här innehåller avtalet:
• Ingen företrädesrätt för uppsagda medarbetare till praktikanställningar.
• Ingen företrädesrätt för praktikanter efter praktiktiden.
• Bredare syn på vem som kan söka praktikanställning för att fånga upp de som ej ännu fått sitt första jobb som arkitekt. Har man examen men ej haft anställning kan man söka praktik.
• Avtalet gäller sedan i början av maj.