Hon bytte bana för att bryta med stillasittandet
För mycket jobb vid skrivbordet. För lite rörelse i arbetet. Arkitekten Agnese Signorelli skolade om sig till personlig tränare för att själv få bättre balans i livet – och för att hjälpa andra att få det.
Ett stillasittande jobb med höga krav och långa arbetsdagar är vardag för många tjänstemän – och även för arkitekter. Då kan det vara svårt att få in tillräckligt mycket rörelse, motion och träning i livet. Arkitekten Agnese Signorelli utbildade sig till löpcoach och personlig tränare för att kunna hjälpa organisationer och individer att hitta balansen mellan arbete rörelse och fritid.
– Med ett stillasittande jobb är de här sakerna extra viktiga. Både fysiska och psykiska problem kan hänga ihop med för lite rörelse.
Det kan handla om problem med diskbråck, skuldror och nacke. Men också mer stressrelaterade problem som kan leda till sjukskrivning.
– Jag tror mycket på att hitta balansen i livet där träning är en nödvändig del. Utan balans mellan jobb, träning och fritid ökar risken för skador eller att gå in i väggen. Det leder i sin tur till att både arbetskapaciteten och familjelivet påverkas negativt.
Agnese Signorelli ser träning och motion som en effektiv behandling mot många av de här problemen. Träningen kan vara ett sätt att hantera stressen, stärka muskler och skelett och träna hjärtat. Det kan motverka vinterdepp, ge bättre sömn och göra kroppen avslappnad. I förlängningen påverkar det också hur väl man kan prestera i sitt arbete.
– Styrketräning är bra för muskler och skelett, konditionsträning för hjärtat och koordination för att hjärnans signaler till kroppen ska fungera bra. Du kanske inte blir en bättre arkitekt av träning, men du blir mer effektiv, mer fokuserad och får mindre sjukfrånvaro.
Du kanske inte blir en bättre arkitekt av träning, men du blir mer effektiv, mer fokuserad och får mindre sjukfrånvaro.
Det finns naturligtvis en hel del man kan och bör göra själv – det viktigaste är att försöka få träning till en rutin. Färden till och från jobbet är en lågt hängande frukt. Går det att göra den mer aktiv? Själva arbetsdagen likaså: Ett gående möte, stretcha axlar, nacke och rygg en gång i timmen kan påverka positivt. Kanske sitta på en pilatesboll i stället för på en kontorsstol.
Men det är också en fråga för arbetsgivaren. Att värna om medarbetarna och att uppmuntra till en hälsosam livsstil är något som mer eller mindre förväntas av en modern arbetsgivare.
– Jag tycker att man ska vara lite mer kreativ än att bara erbjuda friskvårdsbidrag. Det finns mycket man kan göra som skapar gemenskap och samtidigt leder till mer rörelse. Man kan ordna pass på arbetsplatsen med en personlig tränare, låta teambuilding-dagen ha något inslag av träning eller skapa ett litet gym med vikter på arbetsplatsen. Tänk på att det behöver finnas möjlighet att byta om och duscha om man vill att folk ska cykla till jobbet eller träna på lunchen.
Vad kan arbetsgivaren göra mer?
– Om cheferna deltar i träningen visar de att det är viktigt. Det påverkar de anställda. Mitt råd är att man som chef tar sig tid att förklara varför träning är viktigt och att man själv deltar.
Är arkitekter generellt bra på att få in rörelse i sitt arbetsliv?
– Nej, tyvärr är vi inte det. Det har nog mycket med kultur att göra plus att många prioriterar att jobba mycket.
Var det därför du sadlade om?
– Jag har jobbat som arkitekt i Schweiz i tio år och i Sverige i två och ett halvt år. Min upplevelse är att arbetet är mer varierat i andra länder och att arkitekter i Sverige släpper projektet när det är färdigritat. Jag saknade att vara närmare byggprocessen och upplevde att det blev för mycket skrivbordsjobb. Löpningen har funnits med mig länge, men jag bestämde mig för att utbilda mig inom träning. Det var ett av de bättre valen i mitt liv. Nu har jag mitt företag Feel better go faster och vill inspirera andra att leva ett aktivt och nyttigt liv. Jag brinner för att sprida glädje och att hjälpa andra att hitta sin egen balans och bli den bästa versionen av sig själv.
Agnese Signorellis bästa tips
till arbetsgivaren:
- Tänk längre än ”bara” friskvårdsbidrag.
- Ordna gemensam träning, till exempel olika pass en gång i veckan.
- Rigga arbetsplatsen för en aktiv livsstil. Omklädningsrum, dusch, ett mindre gym …
- Som chef, delta själv.
och till individen:
- Använd resan till och från jobbet.
- Gör träning till en rutin och hitta roliga träningsformer.
- Se träning som en investering i den egen hälsa och karriär.