Gå till innehållet

Det händer i kroppen när du dygnar

Alla har vi väl jobbat en hel natt någon gång. Men att försaka sömnen gör dig trög och känslosam, på lång sikt kan du bli sjuk – och använd för guds skull inga vassa verktyg.

– Har du varit vaken i tre dygn är du helt värdelös, det är i princip omöjligt att tänka, säger Torbjörn Åkerstedt, professor vid Stockholms universitet och Karolinska institutet som länge forskat kring sömn.

Redan efter 16 timmar i vaket tillstånd kommer hjärnan att börja varva ner och det går inte lika snabbt att reagera och tänka. Det har till exempel visat sig vid studier av läkare som jobbar långa pass att de blir väsentligt sämre på att ställa diagnoser. Det beror på att energidepåerna i hjärnan blir uttömda, sömnen behövs för att fylla på dem. Hjärnan behöver också stängas av för att rensa ut alla slaggprodukter som bildas under dagen.

– Slaggnivån ökar om du inte sover och vi vet att detta är kopplat till Alzheimers och demens, även om det är en process som tar 15–20 år.

Sömnen är också ett sätt för hjärnan att återställa den emotionella balansen. Det är därför du blir fnittrig eller lättretlig av att vara vaken länge, det vi brukar kalla att vara övertrött. Även våra hormonnivåer och vår förmåga att bilda ny vävnad regleras av sömnen. Efter ett par vakna nätter har du dessutom lättare att bli smittad av till exempel en förkylning, eftersom immunförsvaret försvagas. Långvarig sömnbrist kan ge upphov till allvarliga hälsoproblem.

– Förutom att ett antal sjukdomar som depression och hjärt-kärlsjukdomar kan kopplas till sömnbrist kan vi se en generellt förhöjd mortalitet.

Trötthet är dessutom en lika stor riskfaktor som alkohol vid bilkörning och andra operatörssituationer. Så det kan vara värt att tänka till en extra gång innan du tar fram mattkniven mitt i natten.

 

Två myter om sömnbrist

Hallucinationer får du inte av sömnbrist. Däremot kan du se dubbelt eller suddigt för att ögonen blir torra eller helt enkelt råka glida in en dröm där du sitter.

I normala fall går det inte att dö av akut sömnbrist. Hjärnan kommer att stänga av sig själv när den inte klarar av att vara vaken längre. Rekordet på 11 dygn utan sömn slogs av en amerikansk discjockey på 1960-talet.

Mer att läsa