Utopia om konkursen: Har slutat tro på klassiska arkitektkontoret
Utopia arkitekter med två ägare och nio anställda i Stockholm har gått i konkurs.
– Vi kommer aldrig att försöka bygga upp ett företag enligt traditionell arkitektkontor-modell igen, säger Jesper Lövkvist, en av delägarna.
Utopia arkitekter har gått dåligt under lång tid, konstaterar delägaren Jesper Lövkvist. Förlusterna gjorde det till slut ohållbart. Jesper Lövkvist säger att konkursen är en konsekvens av att arkitektbranschen ser ut som den gör.
– Vi har varit extremt exponerade mot bostadsutveckling. Det är det vi har tyckt varit roligast att jobba med men också det som gjort att konjunkturen slagit extra hårt mot oss. Vi har aldrig jobbat med offentliga upphandlingar och ramavtal, som i den här krisen nog varit en räddningsplanka för vissa andra kontor av vår storlek och inriktning. Vi har alltid avstått från offentliga upphandlingar eftersom vi inte har varit beredda att acceptera prispressen.
Jesper Lövkvist beskriver också att viss otur ligger bakom att konkursen blev oundviklig.
– Det har under de här åren varit lite stolpe ut i några fall. Vi har producerat en enorm mängd projektförslag och projekt som av olika skäl inte kommit i gång. Om vi hade fått i gång bara ett par tre stycken av dem så hade vi kunnat undvika konkursen.
Vid konkurstillfället hade Utopia två ägare i Jesper Lövkvist och Mattias Litström och nio anställda. Redan vid årsskiftet 2022/2023 sade företaget upp fyra stycken anställda men nu blir alltså samtliga uppsagda. I ett inlägg på Linkedin aviserar delägarna att man trots konkursen både kan och tänker driva verksamheten vidare.
– Vi har ett antal åtaganden och kundkontakter som vi kommer att hedra och en del projekt småputtrar. Vårt sikte framåt är i första hand inställt på att dels utveckla projekt i egen regi och dels att jobba med verksamhetsutveckling och processledning i kommuner. Vi återkommer om hur det kommer att se ut.
Du konstaterar på Linkedin att ni inte kommer att kunna fortsätta som ”konsultverksamhet av klassisk modell”. Vilken modell ser du framför dig?
– Vi kommer aldrig bygga ett företag av traditionell svensk arkitektkontor-modell där vi på spekulation ska jaga uppdrag och vinna tävlingar för att sedan sälja timmar på att rita och projektera. Jag tror heller inte att de företag som fortfarande finns kvar men som sagt upp de flesta av sina anställda, kommer att gå tillbaka till att börja anställa igen, det kommer inte att hända.
– Den nya modellen håller redan på att uppstå, med så många duktiga människor som nu blivit uppsagda. Det blir ett nätverkande av folk med F-skatt och små bolag. Den klassiska, svenska arkitektkontorsmodellen slutade vi att tro på för ganska länge sen.