”Utan detaljering banaliseras arkitekturen”
Chalmers Centrum för boendets arkitektur startar en ny kurs med målet att den unga generationen arkitekter ska bli bättre på att rita detaljer och på så vis skapa mer trivsamma miljöer.
Magnus Almung är praktiserande arkitekt vid Tengbom i Göteborg och har varit yrkesverksam i trettio år. Sitt intresse för material och detaljer delar han med kollegan August Orrling som arbetar på Fredblad arkitekter i Halmstad och Ola Nylander som forskar om bostäder vid Centrum för boendes arkitektur.
Efter att ha mött många yngre arkitekter som berättat att de skulle vilja bli bättre på att rita detaljer och förstå hur de fungerar föddes idén om Detaljens betydelse, en terminslång vidareutbildning på deltid på Chalmers för yrkesverksamma arkitekter med fem till tio års erfarenhet.
Ett annat skäl till att de tre arkitekterna bestämde sig för att starta kursen är att de sett en utveckling mot totalentreprenad där byggbolagen gärna sköter detaljeringen och materialen själva. En utveckling trion menar banaliserar arkitekturen.
– Ett riktigt bra hus är både vackert och funktionellt och då är det någon som ritat igenom detaljerna, som mötet mellan sockel och fasad eller hur det ser ut kring ett fönster. Byggarna har den tekniska kunskapen men vi arkitekter kan också gestalta och se helheten. Blir vi sämre på detaljerna är chansen mindre att byggarna låter oss rita dem, säger Magnus Almung.
Vad ska utbildningen ge?
– Vi hoppas att deltagarna ska bli inspirerade av befintliga projekt och förstå hur man löst olika detaljer. Till exempel kommer vi åka till Danmark och titta på fin äldre och nutida tegelarkitektur, besöka tegelbruk och se olika bränningar och sen provmura själva.
Ni ser en risk med digitaliseringen i byggandet, varför?
– När man läser undersökningar om hur folk vill bo är det ofta i miljöer som har materialitet och patina. Idag springer många arkitektkontor på digitaliseringsbollen, vilket är farligt. Det ger hus som blir mer sterila för att de är så industrialiserat tillverkade.
Men hantverk kostar. Har vi råd med omsorg om detaljerna i dessa tider av bostadsbrist?
– Jag är övertygad om att vi kan bygga bättre utan att notan för slutkunden höjs. Idag säger många byggherrar att det krävs moduler och industrialisering för att bygga billigt men det är sällan någon ifrågasätter vinsten de tar ut. Jag tycker det vore rimligt att en del av pengarna istället läggs på detaljer som gör människor stolta och material som är hållbara över tid. I flera länder i Europa kan man bygga med fin materialitet och detaljering till en kostnad som är lägre än i Sverige.
Detaljens betydelse
Kursen Detaljens betydelse ges under åtta tillfällen under hösten med start 23 augusti. Det finns ett fåtal platser kvar. Läs mer om kursen här.