Tillfällig mötesplats för arkitektur öppnar i Göteborg
På onsdagskvällen var det premiär på bottenvåningen i anrika Jugendhuset i Göteborg. Från och med nu och tre månader framåt ska den fungera som mötesplats för alla i regionen som jobbar med form.
– Det har saknats en gemensam fysisk mötesplats för arkitektur och design. Med det här initiativet har vi skapat en ram, en spelplan. Nu får vi se vilka behov och samarbeten som uppstår, säger projektledaren för mötesplatsen, Eva-Johanna Isestig som är ordförande i Sveriges Arkitekters lokalförening i Västra Götaland.
Lokalen delas med Svensk Form Väst, ADA på Business Region Göteborg och arkitekt- och konstnärskollektivet Föreningsgatan 2.
Adressen är just Föreningsgatan 2, ett välbevarat ornamentrikt hus från 1902 som kallas för Jugendhuset.
– Vi är väldigt glada för den här lokalen. Den är indirekt ett statement, både jugendstilen i sig och att platsen redan har ett sammanhang med kreativa utövare som också har behov av mötesplats, säger Eva-Johanna Isestig.
Det hela började med att lokalföreningen tröttnade på att leta och boka plats för varje aktivitet de skulle anorda. Snart insåg de att de inte var ensamma.
– Det här är fantastiskt, vi har inte heller haft något eget ställe tidigare, säger Anna-Stina Lindén Ivarsson, kommunikatör på Svensk Form Väst.
ADA, vars verksamhet omfattar många olika typer av formkreatörer i regionen, kommer också förlägga en del av sina aktiviteter till Jugendhuset.
– Vi har ett uppdrag att lägga grunden till en samverkansplattform inom formområdet och ser det här initiativet som en byggsten. Det viktigaste vi kan göra är att se till att fler kommer med, säger Rasmus Heyman, verksamhetschef på ADA.
I bakgrunden finns också den statliga utredningen Gestaltad livsmiljö från 2015. Där betonas behovet av mötesplatser för att samverka och stärka branschen.
Enligt Västra Götalandsregionen är drygt 35 000 kreatörer verksamma inom formfältet – av dessa är 1 600 arkitekter.
– Arkitekterna är en liten del, men vi är gärna med i samtalet. Jag hoppas vår samverkan gör oss bättre på att prata om form och motivera gestaltningens betydelse i byggprojekt, säger Eva-Johanna Isestig.
Första öppna aktiviteten i Jugendhuset var Formbar den 6 december.
– Den här gången är temat Mötesplats. Vi har bjudit in några formorganisationer och tanken är att vi ska spåna fritt om vad Jugendhuset ska innehålla, säger Kerstin Lönnhag, vice ordförande i arkitekternas lokalförening.