Gå till innehållet

Tengboms nya vd: ”Vi håller modet uppe och ser ljust på framtiden”

Jan Mattsson har efter sex månaders karantän efter Sweco tillträtt som ny vd på Tengbom. Han säger att det är bra tryck i verksamheten nu; i dagsläget har företaget inga fler varsel planerade.

Tengbom sa upp över 20 medarbetare förra året och har lagt varsel även i år men när nya vd:n Jan Mattsson nu tillträder är han positiv.

– Pandemin har skapat en stor osäkerhet som påverkade hela branschen men upplevelsen är att det inte blivit så illa som man trodde. Vi har vidtagit åtgärder för att anpassa oss, satsat offensivt på kundbearbetning och hösten har varit bra med inflöde av nya uppdrag. Verksamheten är mindre men med bra tryck, säger Jan Mattsson.

Efter att ha varit vd på Sweco architects i 14 år säger han att han fortfarande tror på den stora arkitektorganisationen men att han nu kommer bättre till sin rätt på Tengbom.

– Mitt jobb ändrades mycket i takt med att Sweco växte och vi behövde centralisera verksamheten. Jag var vd i ett dotter-dotterbolag och min roll som vd växte i vissa delar men krympte i andra. Nu är jag vd på ett företag där jag arbetar direkt mot en egen styrelse, vilket innebär att jag verkligen kan driva utvecklingen, säger Jan Mattsson.

Hans tro på det stora arkitektföretaget innebar att Tengbom egentligen var det enda alternativet han såg framför sig om han skulle bli kvar inom branschen.

– Jag tror på att vara många. Det finns så mycket kunskap och en stor fördel i att yngre kan arbeta med de äldre i olika typer av projekt och därmed få möjlighet att lära sig yrket. Jag drivs av människor och tycker att det är spännande att utveckla hur vi kan jobba tillsammans för att se till att kunderna får del av hela företagets kompetens, säger han.

De tre största kontoren i Sverige har olika ägarstrukturer. Sweco är ett börsnoterat företag, White är medarbetarägt och Tengbom har en stor extern huvudägare, Sobro som äger 70 procent, samt ett 80-tal medarbetare som är partners. Men trots olika ägarförhållanden är skillnaderna mellan de stora kontoren inte så stora, anser Jan Mattsson.

– De stora företagen är i grunden ganska lika. Alla har bred och gedigen kompetens. Men Tengbom har en fin företagskultur och ett driv att utvecklas som imponerar mig. Och genom min roll som vd är jag nu också delägare och partner, säger han.

Efter månaderna av karantän mellan de stora vd-jobben hade han sett fram emot att stiga in på Tengboms kontor och träffa medarbetarna. Men i och med pandemin och de nya restriktionerna har han inte fått så mycket användning av sitt passerkort. Bara ett fåtal medarbetare är på plats och även han själv arbetar hemifrån.

– Det är tragiskt för hela samhället, man saknar varandra och den sociala interaktionen. Vi vill och behöver mötas. Samtidigt innebär pandemin en omställning i hur vi ser på arbetsplatsen och de digitala möjligheterna. Som arbetsgivare måste vi vara öppna för medarbetarnas nya inställning. Jag tror på större flexibilitet överlag, säger han.

Delar av personalen är också permitterade, helt eller delvis.

– Vi fortsätter att justera personalstyrkan utifrån rådande marknadsförutsättningar. Inga fler varsel är planerade men just nu diskuterar vi hur permitteringarna blir efter årsskiftet. Vi har ännu inte utnyttjat all permitteringstid som vi ansökte om, vilket är positivt, säger Jan Mattsson.

Efter många år i branschen har Jan Mattsson varit med om flera lågkonjunkturer. Det vi nu är inne i är annorlunda från krascherna på 1990-talet och i början av 2000-talet, konstaterar han.

– Då var det bubblor som sprack. Nu är jag inte ens säker på att det är en lågkonjunktur vi har. Det är mer en osäkerhet än en tydlig nedgång i samhällsekonomin. Förändringen på marknaden började redan innan pandemin, den kom smygande på bostadsmarknaden redan förra året med nya amorteringskrav som skapade osäkerhet. Och så pandemin ovanpå det.

Han konstaterar också att en stor skillnad är att vi nu har haft en ovanligt lång period i högkonjunktur.

– Det finns medarbetare som aldrig har varit med om en nedgång och som blir väldigt förvånade. De som varit med länge är mer vana vid att det går upp och ner, säger Jan Mattsson.

Själv ser han ljust på framtiden för arkitektbranschen.

– Det handlar om att se hur vi kan bidra till det nya, till omställningen som pandemin för med sig. Hälsa och välmående har klättrat upp på stegen tillsammans med hållbarhet och där är vår kunskap essentiell. Det finns fortfarande ett underliggande bostadsbehov och vi behöver transformera det redan byggda. Det finns stora affärsmöjligheter i omställningen av samhället, säger Jan Mattsson.

I dagsläget innebär det dock inget positivt besked för studenter och nyutexaminerade som söker sina första jobb.

– Som stora har vi ett branschansvar att slussa in de yngre på arbetsmarknaden och vår ambition är att växa men just nu har vi inget rekryteringsbehov av nyutexaminerade, tyvärr. Och praktikanter är inte heller aktuellt när det blir svårt att få det att fungera med handledningen. Men på sikt, absolut. Det är lite som alla vi medborgare uppmanas: Håll ut och håll modet uppe! Och se ljust på framtiden, den finns ju bortom pandemin, säger Jan Mattsson.

Mer att läsa