Svenska kontoren i Norge hårt drabbade av krisen
Runt tio procent av norska arkitekter är arbetslösa och krisen har drabbat även de svenska kontoren i landet.
Jessica Lanham, kontorschef på Krook och Tjäders Norge-filial, tror ändå på en fortsättning.
– Nu har jag barn och familj här, säger hon.
Jessica Lanhams karriär är på sätt och vis resultatet av en tidigare kris.
– Jag läste arkitektur i Danmark och gick ut precis under finanskrisen. Då fanns det knappt några jobb där, men ett par kurskamrater hade flyttat till Norge.
– Så jag testade att söka två tjänster i Oslo. Och fick erbjudande om fast anställning för båda!
I dag är hon en av två kontorschefer på Krook och Tjäders Norge-filial.
– Fjolåret började bra, men med tiden sköts allt fler projekt upp eller stoppades.
Nu är det nämligen Norge som har det svårt. Tio procent av medlemmarna i det norska arkitektfacket Afag är hel- eller deltidsarbetslösa, exklusive nyexaminerade. En betydligt högre siffra än i Sverige.
– Nästan alla kontor jag haft kontakt med har behövt säga upp eller permittera personal, säger Jan Kristian Borgen, den andra kontorschefen på Krook och Tjäder.
Flera svenska kontor i Norge har drabbats. I september i fjol, månader efter att Sweco architects lanserades i Norge, rapporterade norska Arkitektur att de behövt säga upp 15 procent av personalen.
Det stämmer att Sweco Norge behövt säga upp ett 30-tal arkitekter under 2023, på grund av utmanande marknadsförutsättningar.
”Det stämmer att Sweco Norge behövt säga upp ett 30-tal arkitekter under 2023, på grund av utmanande marknadsförutsättningar. I dagsläget har vi ingen information att ge om eventuella framtida åtgärder”, skriver Anna Olsson, presschef på Sweco group, i ett mejl.
White har permitterat 4,5 tjänster i Norge. Norska Link, som även är verksamma i Sverige, har permitterat åtta medarbetare i Oslo, men anställt två i Stavanger.
Krook och Tjäder har sagt upp en person, vilket motsvarar 15 procent av personalen. De hoppas inte behöva säga upp fler.
– Om marknaden inte börjar röra på sig snart ser 2024 tufft ut, säger Jessica Lanham.
Per Christian Opsahl, direktör för det norska arkitektfacket Afag, är oroad.
– Det ser inte bra ut. Arbetslösheten är högre än under finanskrisen, och det har bara ökat och ökat. Vi känner till flera processer om uppsägningar på kontor, så det kan bli mer.
Det svåra läget handlar om inflationen, räntorna och fallande bostadspriser, uppfattar han. Den norska kronan har gått ännu sämre än den svenska.
Positivare toner hörs längre söderut. I Danmark är arbetslösheten bland arkitekter, inklusive nyexaminerade, på 5,1 procent – det vill säga lägre än i grannländerna.
– De mer erfarna får snabbt jobb igen om de blivit arbetslösa, säger Arne Ennegaard Jørgensen, direktör för det danska arkitektfacket Faod.
En bidragande orsak tror han är att diabetes- och bantningsmedlet Ozempic blivit en internationell försäljningssuccé, vilket stimulerat den danska ekonomin. Den danska kronan har också varit förhållandevis stark.
2023 var ändå tuffare än normalt i Danmark, med flera projekt som skjutits på framtiden. Men branschorganisationen Danske Arkitektvirksomheter bedömer att saker kan vända 2024.
Arne Ennegaard Jørgensen frågar sig om norska och svenska arkitekter kan behöva flytta till Danmark om detta håller i sig – motsatt flyttmönster än under finanskrisen.
Men för Jessica Lanham på Krook och Tjäder är det inte aktuellt just nu.
– Nu har jag barn och familj här. Det, tillsammans med det förtroendet mina kolleger och jag fått att utveckla och bygga upp vårt Oslokontor, har jag väldig tro på. Men den danska arkitekturmarknaden är väldigt spännande.
Arbetslösheten störst i Norge
Tio procent av medlemmarna i norska arkitektfacket Afag är helt eller delvis arbetslösa. Omkring 6,4 procent av landets arkitekter är helt arbetslösa, enligt myndigheten Navs statistik.
I Danmark ligger arbetslöshetssiffran på 5,1 procent, inklusive nyexaminerade, enligt danska arkitektfacket Faod. Faod uppskattar att omkring hälften av alla arbetslösa arkitekter är nyexaminerade.
I Sverige låg arbetslösheten bland arkitekter på 5,3 procent i december, enligt a-kassestatistiken – exklusive nyexaminerade. Enligt Sveriges Arkitekters studentenkät från maj i fjol var över hälften av arkitekterna som tog examen 2020–2023 utan jobb, eller arbetade med någonting annat.