Gå till innehållet

Svensk arkitekt i brittiskt upprop mot sexism

Den brittiska arkitektorganisationen RIBA ville fira Internationella kvinnodagen med ett matlagningsevent – men ställde in efter protesten från Maria Westerståhl och ytterligare ett femtiotal arkitekter.

Den brittiska arkitektorganisationen RIBA skickade ut ett nyhetsbrev till sina medlemmar i London där man toppade med en inbjudan till ”alla arbetande föräldrar”. Inbjudan gällde en brunch för att fira ”kvinnor inom arkitektur” på Internationella kvinnodagen, med ett matlagningsevent för att lära ut hur man tillagar ”snabba och nyttiga måltider”.

Maria Westerståhl är svenskfödd arkitekt som arbetat i Storbritannien i över 20 år, idag som associate på kontoret Cottrell & Vermeulen architecture. Hon har inte tidigare engagerat sig öppet för jämställdhetsfrågor inom yrket men reagerade starkt på nyhetsbrevet.

– Jag tänkte att nä, vad är det här? Det kändes så förvirrat med blandade budskap. Alla kan väl få lösa sina livspussel som de vill? RIBA borde hålla sig till det professionella, till exempel lära ut hur man som kvinna kan hävda sina rättigheter på arbetsplatsen, säger hon.

Hon skrev ett öppet brev till RIBA:s president och genom sitt nätverk av arkitekter fick hon snabbt ihop mer än 50 underskrifter. I brevet ifrågasätter arkitekterna RIBA:s agerande.

”Vi vill uttrycka vår djupaste besvikelse över att RIBA ställt sig bakom att kök, familjevård och hälsosam mat är en fråga som generellt berör kvinnor och att den har avgörande betydelse för kvinnors professionella framsteg inom arkitekturen”, skriver de.

– RIBA ställde omedelbart in eventet, jag mötte inget motstånd. Det var en tysk kökstillverkare som arrangerade brunchen och RIBA hade förmodligen inte så bra koll på innehållet. Men man undrar ju hur det kunnat slinka igenom, att det inte hamnade i papperskorgen direkt, säger Maria Westerståhl.

Det hela blev dessutom en världsnyhet då både The Sun och The Daily Mail skrev om det öppna brevet.

– Det blev oväntat stor uppmärksamhet. Jämställdhetsfrågor tas inte upp i brittiska medier på samma sätt som i Sverige, den allmänna diskussionen har inte kommit lika långt, säger Maria Westerståhl.

Samtidigt som hon fick många kollegor med sig bara på kort tid, konstaterar Maria Westerståhl att det också finns många som inte skrev under det öppna brevet.

– Andra skrev själva under men reflekterade samtidigt över att de visat RIBA:s inbjudan för sina tonårsdöttrar som inte alls såg problemet. Man ska också komma ihåg att Storbritannien är väldigt olikt Sverige. Det finns inte samma infrastruktur med barnomsorg. Många kvinnor stannar hemma med sina barn länge.

Mer att läsa