Strängare kontroller när korttidsavtalen förlängs
Möjligheter till ersättning för korttidsarbete förlängs med upp till sju månader. Det nya regelverket innebär förändringar kring till exempel karenstid, antal stödmånader och vinstutdelning.
– Vi räknar med att förlängningen leder till färre nya uppsägningar bland arkitekter, säger Oskar Holmer, förbundsjurist på Sveriges Arkitekter.
Sedan den 7 april har det varit möjligt för företag att ansöka hos Tillväxtverket om ersättning för korttidspermittering av personal. Nu har regeringen aviserat om en förlängning av stödet till den 30 juni nästa år. Det nya regelverket beräknas att träda i kraft 15 februari 2021 och gälla retroaktivt från den 1 december 2020 och som längst till den 30 juni. Sedan tidigare har regeringen tagit beslut om förordningsändringar som innebär en striktare hantering av stödet.
När stödet för korttidspermitteringar var nytt i våras fick Sveriges Arkitekters jurister många samtal från medlemmar om vad som gällde för dem.
– Vi får ganska få samtal om permitteringsstöden nu. De flesta har nog den kunskap de behöver, säger Oskar Holmer som är förbundsjurist på Sveriges Arkitekter.
Men förutom att stödet för korttidspermitteringar förlängs med upp till sju månader innebär det en del förändringar. Karensen på 24 månader slopas vilket innebär att företag som har avslutat tidigare beviljat stöd kan söka stödet igen. Fram till i mars fortsätter staten stå för 75 procent av kostnaden, efter det enbart för 50 procent. Det blir också striktare kontroller framöver. Bland annat ska företagen som ansöker om stöd för korttidsarbete från 2021 redan vid ansökan lämna ytterligare underlag, till exempel avtal mellan arbetsgivare och arbetstagare om korttidsarbete och uppgifter som styrker att företaget befinner sig i allvarliga ekonomiska svårigheter. Regeringen har också föreslagit att företag som beviljats stöd till korttidsarbete också ska kunna söka medel för att kompetensutveckla personalen som är permitterad, från januari 2021.
Förlängningen ska regleras i en ny lag som skickades på remiss från Finansdepartementet den 27 november och remissvaren ska vara hos regeringen den 11 december. Riksdagen fattar sedan beslut om lagändringen. Ansökan kan göras när lagen träder i kraft.
– Jag misstänker att många arkitektföretag kommer att ansöka om förlängning. Det finns troligen ett behov för det och det är bra om det kan förhindra uppsägningar bland våra medlemmar, säger Oskar Holmer.
Förändringar i korttidsavtalen
- Karensen på 24 månader efter stödperiodens slut slopas mellan 1 december 2020 och 30 juni 2021. Alla som har haft stöd under 2020 kommer därför att kunna ansöka om nytt stöd, även de företag som sökt stödet men inte använt det.
- Permitteringsnivåerna ligger kvar på 20, 40 eller 60 procent. Mellan december 2020 och mars 2021 fortsätter staten stå för 75 procent av kostnaden. Mellan april och juni nästa år står staten enbart för 50 procent. Lönetaket om 44 000 kronor i månaden kvarstår.
- Företagen ska lämna underlag som styrker att de har allvarliga ekonomiska svårigheter orsakade av omständigheter utanför deras egen kontroll, så som en pandemi. Företagen ska också lämna kopior på avtal eller kollektivavtal för de medarbetare som ingår i korttidsarbetet.
- Arbetsgivaren har inte rätt till stöd om arbetsgivaren under perioden beslutar om vinstutdelning, gottgörelse, förvärv av egna aktier eller minskning av aktiekapitalet eller reservfonden för återbetalning till aktieägarna eller medlemmarna.
- Alla som omfattades av stödet under 2020 kommer att omfattas också av det nya stödet.
- Det går ännu inte att ansöka om stöd för den perioden som förlängningen omfattar.
- På regeringen.se kan du ta del av promemorian.